Ny behandling: Seksualdømte skal lære at forstå grænser

To helt nye programmer i Anstalten i Nuuk skal få seksualforbrydere til at lære om seksualitet og grænser. 
Personer, der sidder i Anstalten i Nuuk, dømt for seksuelle overgreb, skal fremover deltage i et program, der skal motvere dem til egentlig behandling. Foto © : KNR
14. februar 2022 05:49

Lige om hjørnet venter en ny hverdag i Anstalten i Nuuk for personer, der er dømt for en seksuel forbrydelse. For på mandag starter to programmer, som de skal deltage i.

Formålet er at få dømte seksualforbrydere til at forstå deres forbrydelse og konsekvenserne af dem og på sigt tage imod behandling.

Det forklarer psykolog Marianne Fuglestved, der har været med til at udvikle programmerne i anstalten. Hun har også lavet lignende programmer i flere danske fængsler.

LÆS OGSÅ Ny lov på vej: Hårdere straf for voldtægt af børn og unge

- Det skal tydeliggøre for de indsatte, hvilke personlige grænser alle mennesker har ret til at have, og hvilke skader man gør på børn, unge og voksne, når man overskrider andres seksuelle grænser, siger hun.

Hvad er "seksualdømte"?

En seksualdømt person er et menneske, der ved retten er dømt for at have begået et seksuelt overgreb - enten mod en voksen eller en mindreårig.

Med den indsigt er håbet, at flere personer dømt for seksuelle overgreb vil tage imod en egentlig behandling for eksempel i behandlingscentret "Klinik Killiliisa" i Nuuk.

Seksualforbrydere benægter deres kriminalitet

Foreløbig er seks anstaltsbetjente og tre andre medarbejdere i Anstalten i Nuuk blevet uddannet i de to programmer.

Og når programmet er rettet konkret mod dømte for seksuelle overgreb, er der en helt særlig grund, siger Marianne Fuglestved.

To programmer for dømte seksualforbrydere

Et program er på tre uger for seksualdømte, der kun er frihedsberøvet i en kortere periode.

Programmet fokuserer især på seksuelle grænser og betydningen af et "nej" og lovgivningen.

Et program er på otte uger for seksualdømte, der er idømt længere tid i anstalten.

Foruden emner som seksualitet og grænser handler det også om evnen til at styre følelser og adfærd. Den indsatte får desuden hjælp til, hvordan han eller hun kommer væk fra kriminalitet.

Der er foreløbig plads til otte seksualdømte i programmerne i Anstalten i Nuuk.

- Seksualkriminelle har tendens til at benægte, at de har gjort noget forkert. Og når de benægter, at de har begået en kriminel handling, vil de selvfølgelig heller ikke tage imod en behandlingsindsats.

Benægtelsen hænger ofte sammen med, at seksuelle overgreb er meget skamfulde - både i og uden for anstalten. 

- De her programmer skal hjælpe dem til at reflektere over, hvad de har gjort og få dem til at tage et ansvar og også tage imod behandling, siger Marianne Fuglestved.

Erfaring fra bl. a. de danske fængsler viser, at behandling af seksualforbrydere kan være med til at ændre tankegangen hos seksualdømte. Og det er helt afgørende - både for ofrene såvel som for resten af samfundet, siger leder af Anstalten i Nuuk, Peter Fomsgaard.

LÆS OGSÅ Største sexchikanesag i Grønland skal afgøres

- De kommer jo ud igen - langt, langt de fleste af dem - og kan blive dine og mine naboer. Derfor er det vigtigt for dem, for samfundet og for deres familier, at vi kan få dem lidt på andre tanker, så de ikke går ud og begår overgreb igen. 

- Det er hovedformålet med dem, at vi kan gøre dem til lidt bedre mennesker, mens de sidder herinde og få dem til at tænke lidt over, hvad der er rigtigt og forkert i forhold til de ting, de har lavet, siger han til KNR.

Foto © : Kriminalforsorgen i Grønland
Seks anstaltsbetjente og tre civile personaler i Anstalten i Nuuk er uddannet i programmerne. Foto: Kriminalforsorgen i Grønland.