Nuuk Imeq skænker nyt millionoverskud op til ejerne

Tapperiet Nuuk Imeq har skruet op for både salg og indtjening i 2020. Overskuddet er nu på lige under 50 millioner kroner, viser selskabets seneste regnskab.
Selvom der var færre turister sidste år til at nyde øl og sodavand på landets restauranter og cafeer, så er salget steget hos Nuuk Imeq. Foto © : Google Maps
Skrevet af Mathies Hvid Toft
01. marts 2021 16:33

Fra tapperiet i Nuuk triller øl, vand og sodavand ud til hovedstaden og videre til hele landet, og mere salg giver fremgang i det traditionsrige selskab.

Nuuk Imeq fik vredet et overskud på 49,5 millioner kroner ud af året 2020. Det er en fremgang på mere end 15 millioner i forhold til året før, hvor overskuddet lå på 31,1 millioner kroner.

- Årets realiserede resultat før skat er 11, 5 millioner kroner større end budgetteret, som primært skyldes øget omsætning, oplyser ledelsen, der er anført af administrende direktør Bernhard Christensen.

Overskud for Nuuk Imeq

Nuuk Imeq fik et overskud på 49,5 millioner kroner i 2020.

Det er en fremgang på mere end 15 millioner i forhold til 2019.

I 2019 var overskuddet 31,1 millioner kroner.

Der blev også solgt flere øl, vand og sodavand i 2020.

Salget var på 209,7 millioner sidste år. 

Det er 8,3 millioner kroner mere end i 2019.

Nuuk Imeq øgede mængden af øl, vand og sodavand med 2,4 procent i 2020, oplyser ledelsen videre.

Det var dog ikke kun resultatet, der voksende. Nuuk Imeqs salg steg til samlet 209,7 millioner kroner, hvilket er en fremgang på 8,3 millioner kroner i forhold til 2019.

Forbedring på trods af corona

Fremgangen skal ses i lyset af, at 2020 var hårdt præget af den globale coronapandemi og nationale nedlukninger. Der var eksempelvis langt færre turister hen over sommeren sidste år.

- Det vides med sikkerhed, at corona-situationen i 2020 har medført mindre salg de steder i Grønland, hvor der traditionelt er mange rejsende og turister, mens det er mere usikkert om “stay cation” fænomenet i realiteten har medført et større indenlandsk forbrug generelt, står der i regnskabet.

Tapperiet, der ligger ud til vandet i Nuuk, er ejet af Kommuneqarfik Sermersooq, Royal Unibrew, Carlsberg og Coca-Cola. Det er øl, vand og sodavand fra de tre sidstnævnte, som selskabet tapper og sælger til butikker og restauranter i Grønland.

Knap 19 millioner kroner til Sermersooq

I regnskabet fremgår det, at Kommuneqarfik Sermersoooq fik 18,9 millioner kroner i kassen som følge af en aktiepost på 36,28 procent. Det er en stigning på 1,8 millioner kroner i forhold til 2019.

Samlet bidrog Nuuk Imeq med 174,1 millioner kroner i udbytter, afgifter og skat. Herunder 108,5 millioner kroner i alkoholafgift.

Selvom Nuuk Imeq har fasthold de senere års generelle fremgang i 2020, så vurderer ledelsen, at det bliver sværere i år. Det skyldes blandt andet, at der ifølge tapperiet er knas i kontrollen med kuylsyreholdige drikke herhjemme.

- Nuuk lmeq’s produkter er og vil fortsat blive udfordret af salg af kulsyreholdige læskedrikke, som importeres og markedsføres uhindret på trods af forbudslovgivning herom og under indtryk af et fuldstændigt fravær af kontrolmyndighedernes indsats på dette område, skriver ledelsen og konkluderer:

- Dette vil efterhånden uundgåeligt påvirke Nuuk lmeq’s sodavandsprodukters andel i markedet negativt.

Ledelsen forventer et resultat på omkring 42 millioner kroner før skat mod er resultat før skat på 52,2 millioner kroner 2020.

Omsætningen ventes at lande på cirka 201 millioner kroner i år mod 209,7 sidste år.