Nuuk Imeq: Det vil flyde med dåser og flasker igen

Bryggerivirksomheden Nuuk Imeq frygter for konsekvenserne, hvis Naalakkersuisut ændrer det eksisterende returflaskesystem.
Skrevet af Apollo Jeremiassen
12. marts 2014 12:27
Nuuk Imeq, der forsyner Grønland med øl og sodavand og har monopol på dette område, føler sig truet af Selvstyret. Naalakkersuisut har nemlig bebudet en ændring af emballagereglerne, der vil betyde, at det nuværende returflaskesystem ophæves. Og ikke nok med det, så har Naalakkersuisut også bebudet, at de vil åbne for fri import af øl og sodavand, så Nuuk Imeq ikke mere får monopol på området.
 
Bestyrelsesformanden for Nuuk Imeq, Justus Hansen, er rystet over Naalakkersuisuts planer.
 
- Jeg er bange for, at det vil går ud over miljøet, hvis returflaskesystemet ophæves. Og jeg er bange for, at 48 medarbejdere vil miste deres job. Men det er ikke kun de 48 medarbejdere i Nuuk Imeq der kan miste deres job, fordi i transportsystemet er der også beskæftigelse i forbindelse med returflaskesystemet, siger Justus Hansen.
 
I forbindelse med offentliggørelsen af Nuuk Imeq's regnskab for 2013, har selskabet valgt at foretage ekstraordinære afskrivninger på emballagebeholdningen på godt 11,6 millioner kroner, fordi ledelsen vil imødegå et tab, hvis virksomheden må lukke, efter Naalakkersuisuts planer om at ophæve returflaskesystemet her i landet.
 
Nuuk Imeq vil kæmpe for, at det nuværende returflaskesystem bevares for at sikre virksomhedens overlevelse. Men det bliver svært, siger bestyrelsesformanden.
 
- Vi kan kun appellere til Naalakkersuisut om at indgå en dialog, hvor vi som høringspart, kan gå ind og se, hvor Nuuk Imeq kan gøre noget, andre steder hvor der ikke er noget returflaskesystem der fungerer, siger altså Justus Hansen.
 
Selvom Nuuk Imeq ikke har fået klar besked endnu, om Naalakkersuisut vil gennemføre ophævelsen af returflaskesystem, så har virksomheden besluttet at gøre deres aktionærer opmærksom på de mulige konsekvenser, hvis forslaget gennemføres. Det kan føre til Nuuk Imeqs lukning, påstår Justus Hansen.
 
- Vi er nødt til at være på forhånd med udviklingen. Vi er nødt til at sige til vores aktionærer, at virksomheden kan lukke. Det gør vi, fordi vi er en seriøs bestyrelse, der tager hensyn til aktionærerne og af hensyn til fremtiden. Aktionærerne bakker 100 procent om pressemeddelelsen fra Nuuk Imeq's bestyrelse, siger bestyrelsesformanden for Nuuk Imeq, Justus Hansen.
 
Returflaskesystemet eksisterer i store dele af Grønland, men i Qaanaaq og på Østkysten eksisterer det ikke. Justus Hansen mener, at hvis Naalakkersuisut åbner for fri import af øl og sodavand, så vil hele Grønlands natur komme til at flyde med tomme flasker og dåser.