Efter flere års ventetid: Nu får kræftpatienter deres egen oase i Nuuk

Neriuffiit Kattuffiata, Kræftens Bekæmpelse i Grønland, er efter fire års venten nu klar til at opføre et hus, hvor kræftpatienter kan søge ro og rådgivning.
Bent Møller, sekretariatsleder i Neriuffiit Kattuffiata, viser planen for den kommende bygning. Foto © : Anda Hansen / KNR
Skrevet af Gaaba Olsen, Thor Bill
27. maj 2024 15:47

- Vi har ventet længe, og nu kan vi endelig sige, at det begynder. 

Sådan lyder det fra Bent Møller, der er sekretariatsleder i Neriuffiit Kattuffiata, Kræftens Bekæmpelse i Grønland. 

Efter flere års forhandlinger har organisationen endelig kunnet underskrive en aftale om opførelse af et nyt hus og frirum for kræftpatienter i Nuuk.

Her er det meningen, at kræftpatienter kan søge ro, få rådgivning og indgå i et patientfællesskab, mens de er i behandling. Samtidig skal huset give patienter mulighed for at slappe af i nogle omgivelser, der ikke ligner et hospital.

Den kommende bygning kommer blandt andet til at indeholde en lounge, et mødelokale og en altan. Alt sammen skal det være med til at give kræftpatienterne nogle rolige omgivelser at opholde sig i. Foto © : Anda Hansen / KNR

- Vi ved, at de fleste kræftpatienter fra kysten også kommer til Nuuk, og de er velkomne, mens de er der, siger Bent Møller. 

Ifølge Neriuffiit Kattuffiats hjemmeside er der hvert år omkring 200 personer, der bliver ramt af kræft i Grønland.

Lang ventetid

Neriuffiit Kattuffiats nye bygning koster lidt over 20 millioner kroner, og skal opføres på grunden for det tidligere Rotary-kollegie tæt ved Dronning Ingrids Hospital.

Bygningen skal bygges af entreprenørfirmaet EMJ-Atcon, der underskrev den endelig kontrakt for projektet 14. maj.

Og det er glædeligt, at byggeriet af fundamentet nu kan gå i gang. Der har nemlig været udfordringer med udbudsrunden, og Neriuffiit Kattuffiat har måttet vente i knap fire år, fortæller Bent Møller. 

- Fordi byggeriet i Nuuk har været på kogepunktet i de senere år.

Kræftpatienter både fra Nuuk og fra kysten er velkomne i huset, forklarer Bent Møller, sekretariatsleder i Neriuffiit Kattuffiat Foto © : Anda Hansen / KNR

Neriuffiit Kattuffiats nye bygning, er finansieret af A.P. Møller Fonden, Kræftens Bekæmpelse og Neriuffiit Kattuffiat, og forventes at stå færdig 30. juni 2026.