Notat sikrede danskernes ret til hele Grønland

Torsdag var det 100 år siden, at Danmark solgte De Vestindiske Øer til USA. Men begivenheden spillede også en vigtig rolle for Grønlands skæbne, viser dokumenter i Rigsarkivet.
Foto © : Blå Kors Danmark
06. august 2016 18:28

At Grønland er en del af Rigsfællesskabet, hænger sammen med Danmarks salg af De Vestindiske Øer 4. august 1916. Det viser dokumenter fra Rigsarkivet.

Da Danmark solgte De Vestindiske Øer for 25 millioner dollars, sørgede de samtidig for, at amerikanerne for evig tid støttede Danmarks ønske om suverænitet over Grønland. Det skriver TV2.

På den tid kæmpede Danmark og Norge om retten til dele af Grønland. Nordmændene begyndte at bosætte sig på østkysten, mens danskerne havde bebyggelser på vestkysten.

Men Danmark fik et stærkt kort på hånden, da de solgte De Vestindiske Øer i 1916. Samtidig med salget fik danskerne nemlig amerikanerne til at underskrive et lille stykke papir, hvor de lovede for evig tid at støtte Danmark i alle spørgsmål vedrørende Grønland. 

I rigsarkivet ligger aftalen på skrift, og her kan man også læse amerikanernes løfte til danskerne.  

- Lansing har æren at erklære, at den amerikanske regering ikke vil modsætte sig den danske regerings ønske om at udvide deres politiske og økonomiske interesser i hele Grønland, lyder den historiske sætning i et tillægsnotat til aftalen. Brevet har den amerikanske udenrigsminister Robert Lansing underskrevet i New York.

Til TV2 forklarer den danske forsker Erik Gøbel, hvorfor notatet er så vigtigt for Rigsfællesskabet, som vi kender det i dag.

- Selvom tillægsnotatet er 100 år gammelt, så gælder det i dag. Rent juridisk er hele Grønland dansk. Det var også derfor amerikanerne måtte spørge Danmark om lov til at anlægge Thule-basen, siger Erik Gøbel, der er seniorforsker i Rigsarkivet, til TV2.

Danmark og det grønlandske Landsråd indstævnede senere nordmændene for Den internationale Domstol i Haag, hvor konflikten om Grønland blev afgjort til Danmarks fordel i 1933. Særligt på grund af amerikanernes støtte til Danmark.

- Tillægget har gjort, at amerikanerne støttede Danmark, for det har de forpligtet sig til den 4. august 1916, siger Erik Gøbel og fortsætter:

- Det er derfor, at Grønland en del af Rigsfællesskabet i dag, siger han.