Nogle går i gældsfælden selvom de har penge på lommen

Det er ikke alle, der betaler deres regninger, selvom de har pengene til det, oplever Skattestyrelsen og KANUKOKA. Der skal en holdningsændring til, mener borgmester.
20. maj 2015 16:55

En gabende tom pengepung er ofte grunden til, at man ikke kan betale sin regning.

Men der er også dem, der har pengene, men alligevel ikke betaler. Det beretter både Skattestyrelsen, Kommuneqarfik Sermersooq og KANUKOKA i forbindelse med, at restancerne til det offentlige er steget igen.

- Der er helt generelt et holdningsproblem i forhold til gældsafvikling eller betaling af regninger. Der er stadigvæk - set fra kommunernes side - en del, der rent faktisk kan betale, men hvor man tilsyneladende finder, at det er helt okay ikke at betale. Vi mener, at det er et problem, fortæller direktør i KANUKOKA, Hans-Peder Barlach Christensen.

Læs også Her bor landets største skyldnere

Samme melding får vi i Kommuneqarfik Sermersooq og i Skattestyrelsen hos styrelseschef Kim Neumann.

- Vi kan jo ofte konstatere, at når vi er ude for at tage dialogen med borgerne, så er der faktisk penge til at betale eller afdrage med. Det er jo tegn på, at man har pengene, men at man vælger at bruge dem anderledes, siger han.

Kim Neumann ærgrer sig over, at han skal bruge administrative kræfter og ressourcer på at jagte små fisk i stedet for de rigtig tunge skatteunddragere og gældsstiftere.

- Det er desværre ikke en ny tendens. Det er en tendens, der er groet fast. Vi bruger en masse administrative kræfter på at få inddrevet pengene, siger han.

Læs også Vores gæld til det offentlige vokser markant

På to år er gælden til det offentlige steget med næsten 80 millioner kroner, så vi nu er oppe på næsten 932 millioner kroner, viser Politisk-Økonomisk Beretning for 2015.

Det er typisk underholdsbidrag, husleje, A-skatter og renovationsregninger, der er ubetalte, og landets økonomiske stilstand bliver af flere betegnet som hovedårsagen til stigningen.

Det er svært at sige, hvorfor folk undlader at betale eller afdrage på gælden, selvom der er penge på kistebunden. Måske er det et spørgsmål om prioritering?

Læs også Forsøg skal nedbringe kæmpegæld

Men uanset hvad overvejer man i Kommuneqarfik Sermersooq at skrue bissen på overfor skyldnerne.

I Qaasuitsup Kommunia mener borgmester Ole Dorph, at der er tale om et generelt problem med at få tilbagebetalt det man skylder. Han mener, at der skal en holdningsændring til i befolkningen.

- Der skal en meget klar holdningsændring til blandt borgerne her i Grønland, hvis vi skal have bragt gældscyklussen ned. Det er min klare holdning, at der er rigtig mange mennesker i det her land, der ikke har styr på deres økonomi. De trænger til at blive oplært i økonomistyring, siger borgmesteren.