Forsøg skal nedbringe kæmpegæld

På grund af det stigende antal dårlige betalere overvejer Siverth K. Heilmann, naalakkersuisoq for boliger, at genindføre kiffaq-ordningen, hvor huslejebetalingen trækkes fra lønnen.
28. april 2014 05:00

Radioavisen fortalte forleden, at borgernes restancer til landskassen vokser i et hidtil uset tempo. På blot et enkelt år er grønlændernes gæld til det offentlige steget med hele 50 millioner kroner og er nu oppe på hele 900 millioner i alt. Beløbet rummer alle slags restancer, men særligt børnebidrag, husleje og restskat fylder en del i regnskabet.

Kommune Kujalleq er en kommune, der er særligt hårdt ramt af borgere, som ikke betaler deres husleje. Derfor har de nu besluttet at indføre kiffaq-ordningen som et forsøg, skriver Sermitsiaq.

- Vi må objektivt konstatere, at viljen til at betale mangler hos rigtig mange personer og virksomheder. Kiffaq-ordningen er et enkelt og driftsikkert system, hvor alle fremover betaler deres regninger til det offentlige, siger kommunens borgmester, Jørgen Wæver Johansen, til avisen.

Naalakkersuisoq for boliger, Atassuts Siverth K. Heilmann, overvejer nu, om det kan være en god idé at indføre den gamle kiffaq-ordning igen på landsplan.

- Grundlæggende bør husstanden betale deres husleje af sig selv, men kiffaq-ordningen vil kunne være med til at løse restanceproblemet, siger Siverth K. Heilmann til avisen.