Nivi Olsen ser muligheder i urinprøver

Hvis loven tillader det, skal alle, der starter på en uddannelse, tisse i en kop, før de får lov at sætte sig på skolebænken.
Naalakkersuisoq for uddannelse Nivi Olsen
Foto © : Knr
16. oktober 2015 15:57

Naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen, mener ikke, at man skal have lov til starte på en uddannelse, når man har et misbrug. Hun understreger dog, at hun er imod, at en elev skal bortvises, hvis eleven har et hashmisbrug. Hun ser hellere, at de får hjælp til at stoppe misbruget.

Læs også Skoleforstander vil have en ende på hashtågerne

Nivi Olsen har igangsat en undersøgelse for at finde ud af, om man lovmæssigt kan kræve en urinprøve fra hver enkelt elev.

- Lige nu, der har jeg sat embedsværket i gang til at finde en løsning omkring lovgivningen.

- På nuværende tidspunkt er det enkelte individ beskyttet af loven. Men der, tænker jeg, at vi skal gøre det nemmere for institutioner at finde frem til hashmisbrugerne lidt ligesom det, Jeppe har gjort, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen.

Læs også VIDEO Fiskeskipperelev: Afslør hashmisbrug med urinprøver

I løbet af denne uge har vi fortalt om Jeppe Carstensen fra det maritime center i Paamiut, som har undersøgt hvor mange af eleverne, der ryger hash. Resultatet viste at hele 60 procent af eleverne var misbrugere.

Der er ikke tidligere lavet undersøgelser om hvorvidt hash er et problem på uddannelsesstederne. Men det er altså det, naalakkersuisoq for uddannelse nu vil finde ud af.

- Vi ved at hashmisbrug er et stort problem i samfundet, men det, vi ikke ved, er, hvor mange af vores studerende, der er hashmisbrugere. Hvis vi kan åbne op for, at man kan undersøge studerende om de er hashmisbrugere, så vil vi kunne have en overblik over, hvor stort problemet er fremover.

Læs også GUX afviser hash-problem

Men en kortlægning af misbrugere vil ikke nødvendigvis resultere i masseudvisninger. 
Nivi Olsen understreger, at hun er imod direkte udvisninger, i stedet skal misbrugerene hjælpes videre i systemet.

- Hashmisbrugerne, selvfølgelig dem, der gerne vil ud af problemet, skal have mulighed for at få hjælp, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Nivi Olsen.