NemKonto bliver en realitet efter sommerferien: Nogle vil ikke få udbetalt deres ydelser

Der er endnu ikke en fast dato på, hvornår folk senest skal have en NemKonto. Det bliver ifølge Kommuneqarfik Sermersooq indenfor den nærmeste fremtid. Og har du ikke en NemKonto inden deadline, kan det give økonomisk smæk.
Ifølge Katrine Hjelholt Nathanielsen vil der komme nyt ud om en deadline i løbet af næste uge. Foto © : Carsten Faurschou
30. maj 2023 07:03

Nogle borgere vil komme til at stå med tomme konti, når Digitaliseringsstyrelsens deadline for, hvornår borgere herhjemme senest skal have oprettet en NemKonto, er nået.

Sådan lyder det nu fra styrelseschef i Digitaliseringsstyrelsen, Katrine Hjelholt Nathanielsen.

Dog forventer hun, at langt de fleste til den tid har registreret en NemKonto til deres bank.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsens seneste tal har 20.500 borgere endnu ikke registreret en NemKonto. Altså hver anden af det forventede antal borgere, som vil registrere en.

Ingen dato, men efter sommerferien

På trods af, at det længe har været på tegnebrættet, at vi skal have NemKonto herhjemme, har der ikke været nogen endelig dato for, hvornår det skal ske.

Kommuneqarfik Sermersooq skrev 16. maj i en pressemeddelelse, at udbetalinger fra det offentlige indenfor den nærmeste fremtid vil ske via NemKonto.

Hvad er en NemKonto?

Alle borgere i Grønland skal have en NemKonto.

Du kan få en NemKonto på 2 måder:

  • Via din bank
  • Via NemKonto selvbetjeningen

Din NemKonto er en helt almindelig bankkonto, som alle offentlige myndigheder udbetaler penge til.

Du vælger selv, hvilken af dine bankkonti, du ønsker at benytte som din NemKonto. Mange bruger sin lønkonto som NemKonto.

NemKonto er det fælles offentlige udbetalingssystem. Alle udbetalinger fra det offentlige vil fremover blive overført til din NemKonto, for eksempel:

  • Overskydende skat
  • Løn og pension til offentlige ansatte
  • Sociale ydelser
  • Boligsikring
  • Studiestøtte

Kilde: Sullissivik

Og heller ikke Katrine Hjelholt Nathanielsen har en fast dato på, hvornår hammeren vil falde for de digitale konti:

- Vi har endnu ikke nogen deadline, men vi forventer, at det bliver omkring på den anden side af sommerferien, siger hun.

Hun oplyser dog, at Digitaliseringsstyrelsen vil melde yderligere ud om en deadline i næste uge.

Ingen NemKonto, ingen penge

Det kan få hårde og meget mærkbare konsekvenser, hvis du som borger ikke opretter en NemKonto inden deadline.

Det kan nemlig helt enkelt betyde, at du som offentligt ansat ikke får udbetalt løn, at du ikke får udbetalt sociale ydelser, at din studiestøtte udebliver og meget mere.

- Der vil ske det, at de ikke får deres penge. Det er jo derfor, vi er klar på at kommunikere rigtig bredt omrking, hvad borgerne skal gøre for at kunne få registreret deres NemKonto, siger Katrine Hjelholt Nathanielsen.

Ifølge hende mister man dog ikke de ydelser, man er berettiget til, hvis man får oprettet en NemKonto for sent. Pengene vil blot først blive udbetalt, når man registrerer en NemKonto til sin bank.

Selvom Katrine Hjelholt Nathanielsen forventer, at nogle borgere ikke vil modtage deres ydelser, når deadline er nået, regner hun med, at det bliver begrænset:

- Jeg håber, folk har et ret stort incitement til at få en NemKonto, for det handler jo om at kunne modtage deres penge. Så jeg regner med, at det bliver et relativt lille andel, siger hun.

Hvad med de ældre?

Ifølge Katrine Hjelholt Nathanielsen har Digitaliseringsstyrelsen over de seneste år informeret om NemKonto på Sullissivik.gl.

Men der er endnu ikke igangsat en konkret informationskampagne. Og det har blandt andet konsekvenser for de ældre medborgere.

Usikkerheden om NemKonto vækker bekymring på plejehjemmet Ajarsivasik i Qaqortoq, forklarer daglig leder Naja Kriegel. Foto © : Jørgen Semionsen

På plejehjemmet Ajarsivasik i Qaqortoq har der været travlt med at oprette borgernes NemKonto den seneste tid. Den daglige leder, Naja Kriegel, har nemlig indsamlet underskrifter fra beboerne og været i banken for at registrere deres konti.

Det har dog været uden held, da banken manglede dokumentation. Det har derfor ledt til, at både de ældre beboere og personalet er i tvivl om, hvorvidt de vil modtage deres pension sidst på måneden, forklarer Naja Kriegel.

- Alle de ældre er forvirrede over, hvad en NemKonto er. De forstår ikke, at de skal have det, når de jo har en konto. De er bekymrede nu, siger hun til KNR.

Og ifølge Katrine Hjelholt Nathanielsen er den bekymring begrundet. Det er nemlig især de ældre borgere, som er svære at få fat i for myndighederne:

- Ja selvfølgelig, for der vil være nogle borgere som ikke selv vil kunne gøre det her, og som skal have fysisk hjælp til det. Det er også derfor, det er vigtigt, at der bliver kommunikeret korrekt og bredt omkring lige præcis de her ting, siger hun til KNR.

Jeres informationskampagne begynder først i næste uge. Er det ikke en lidt en kort tidsfrist for eksempelvis de ældre medborgere?

- Jeg tænker, vi skal snakke kort tidsfrist, når vi ved, hvilken tidsfrist vi snakker om.