Ned med selskabsskatten

Hvis landet skal klare sig i kampen om investeringerne fra udlandet skal selskabsskatten sættes ned til 25 %. Det foreslår Demokraternes Anda Uldum, der godt ved at det vil komme til at gå ud over indtægterne fra de fremtidige storskalaprojekter.
Skrevet af Peter Troelsen
19. februar 2013 06:54

Selskabsskatten i Grønland er i øjeblikket på 31,8 % for almindelige virksomheder og for selskaber etableret under råstofloven er den på 30 %. En del over det gennemsnit i EU, der ligger på 23,5 % og også selskabsskatten i Danmark, der er på 25 %, ligger under den grønlandske.

-Demokraterne mener, at et stærkt privat erhvervsliv er det, der skal bringe os frem mod økonomisk selvbårenhed og på sigt mod selvstændighed. En styrkelse af det private erhvervsliv er derfor er vigtigt fokusområde for Demokraterne. Ved at sænke selskabsskatten kan vi styrke eksisterende virksomheders konkurrenceevne og muligheder. Det vil give vores virksomheder en mulighed for at konsolidere sig, udvikle sig, satse på nye tiltag og ikke mindst fremme investeringslysten. Det vil på sigt skabe flere arbejdspladser og på den måde forbedre den samlede samfundsøkonomi, fortæller Anda Uldum, der er finansordfører hos Demokraterne.

En stor del af de grønlandske indtægter i forbindelse med storskalaprojekterne forventes at komme via netop selskabsskatten, og hvis den nedsættes fra 30 & til 25 % vil selvstyrets indtægter på det område falde med næsten 17 %.

-Jeg er bevidst om, at det vil give mindre indtægter i selskabsskat, men som en begyndelse må vi afvente og se, hvordan og hvorledes det går med etableringen f selskaber på det område. Vi har jo en mulighed for at lave nye tiltag på området, men inden vi gør det skal vi tænke os rigtigt godt om. Det skal gøres med omtanke, siger Anda Uldum til knr.gl.

Anda Uldum vil ikke afvise, at der i fremtiden kan blive tale om at opkræve royalties som Siumut har slået på tromme for i lang tid, men han vil ikke lægge sig fast på nogen fremtidig løsning på det område før de første erfaringer med storskalaprojekterne er gjort.