Foto: Nick Rahaim/Flickr Creative Commons

GE: Naturinstituttet ved ikke nok om torsk

Naturinstituttets viden om torskebestandene hviler på et for løst grundlag, mener formanden for brancheudvalget for fiskeri under Grønlands Erhverv, Henrik Leth. Naturinstituttet afviser kritikken.

Naalakkersuisut fastsatte i sidste uge kvoten på torskefiskeriet til 36.500 tons for i år. Det er omkring tre gange så meget som Naturinstituttets anbefaling, om hvor meget man bør fiske for at sikre fiskeriet i fremtiden. 

Men Henrik Leth fra GE mener ikke, at biologerne ved nok om torskebestandene i landet til, at de kan lave den anbefaling de gør.

- Jeg synes ikke, at man kan lave en kvote for eksempelvis der gælder for Nanortalik i syd også helt op til nord for Upernavik på baggrund af de undersøgelser, der er lavet, siger han.

Naturinstituttet har udenskærsundersøgelser langs hele vestkysten og indenskærs i fjordene i Nuuk og Sisimiut. Og Helle Siegstad, der er chef for afdelingen for fisk og skalddyr, mener, at man godt kan bruge de undersøgelser.

- Vi mener faktisk, at de her undersøgelser giver et retvisende billede af den udvikling, der er i bestanden generelt. Det vil sige, hvad er det for nogle årgange, der kommer ind og hvor mange små torsk er på vej ind i fiskeriet, siger hun

Men Henrik Leth undrer sig også over den lave anbefaling, når fiskerne kan melde om store mængder torsk i farvandene.

- Når vi fisker i Østgrønland ser vi mange rigtig mange torsk, men når Naturinstituttets skib, Paamiut og det tyske forskerskib Walter-Hervig er forbi, så er der ikke nogen, siger han.

Det er også helt rigtigt, at der er mange torsk lige nu, siger Helle Siegstad.

- Vi er godt klar over, at der er mange torsk. Man fisker på en meget stor årgang, en af de største årgange man har set. Det, vi siger, er at der færre små torsk på vej ind i fiskeriet og det kommer til at få indflydelse på bestanden senere, siger hun.

Naturinstituttet oplyser, at de vil udvide deres undersøgelser af torskebestandene i år.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt

...og meget mere!