Natos generalsekretær åbner for finsk medlemskab før Sverige

Det vigtigste er, at Sverige og Finland begge kommer med i Nato, ikke om det sker samtidigt, mener Nato-chef.
Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, er overbevist om, at begge lande i sidste ende vil blive fuldgyldige medlemmer.
Skrevet af Ritzau
17. februar 2023 15:16

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, vil ikke stille sig i vejen for en løsning, hvor Finland kommer med i Nato før Sverige.

Det siger han forud for møder i Natos hovedkvarter i Bruxelles tirsdag. Her deltager begge nordiske lande.

- Det vigtigste er ikke, om Finland og Sverige tiltræder sammen. Men at de begge bliver ratificeret som fuldgyldige medlemmer. Og at det sker så hurtigt som muligt, siger Jens Stoltenberg.

Han er overbevist om, at begge lande i sidste ende vil blive fuldgyldige medlemmer. Derfor ser Natos generalsekretær ikke samme behov for, at de to lande følges ad, som Finland og Sverige ellers har lagt vægt på.

Ud over at være nabolande i Norden var det Finlands beslutning om at sige ja til Nato, der for alvor åbnede døren for Sveriges beslutning. Siden har de to lande fulgtes ad - formentlig også i forsøget på at fastholde et fælles pres på Tyrkiets præsident, Recep Erdogan.

Tyrkiet blokerer for svenskernes medlemskab efter flere demonstrationer i Sverige, som tilsyneladende har forværret Erdogans syn på Sverige.

Blandt episoderne er Rasmus Paludans afbrænding af en koran i Sverige. Og ophængning i fødderne af en Erdogan-dukke foran Stockholms rådhus.

Tyrkiet beskyldte medlemmer af det kurdiske mindretal for at stå bag ophængningen.

Tyrkiet har længe beskyldt Sverige for ikke at slå hårdt ned på personer med tilknytning til det kurdiske arbejderparti, PKK. PKK er på EU's terrorliste og har i årevis gjort oprør på tyrkisk grund. Tyrkiet ønsker at få en række personer med tilknytning til PKK udleveret.

Sverige har dog understreget, at det er op til de svenske domstole at afgøre, om personer kan udleveres fra Sverige. Kombineret med demonstrationerne har den besked sendt forholdet mellem Tyrkiet og Sverige ned på frysepunktet.

Til gengæld er Tyrkiet mere fremkommelig, når det gælder Finland. I modsætning til Sverige har Finland ikke et stort kurdisk mindretal.

Derfor har Erdogan åbnet for, at Tyrkiet måske kan acceptere Finlands medlemskab. Men uden Sverige. Det har sat de to nordiske nationer i en penibel situation, hvor man skal afgøre, om man vil følges ad eller ej.

Jens Stoltenberg understreger dog, at integrationen i Nato allerede er begyndt for begge lande. De deltager eksempelvis tirsdag i møder i Natos hovedkvarter i Bruxelles.

- Finland og Sverige integrerer sig mere og mere i Natos militære og civile strukturer. Finland og Sverige sidder med i møderne og deltager i vores konsultationer.

- Så Finland og Sverige er i en meget bedre situation nu, end før de ansøgte om Nato-medlemskab, siger Stoltenberg.

Han fremhæver desuden, at både Finland og Sverige har fået bilaterale sikkerhedsgarantier fra mange Nato-lande. Samtidig har Nato øget sin militære tilstedeværelse i Østersø-regionen.

- Så allerede nu er Sverige og Finland meget mere integrerede i Nato, siger Stoltenberg.

Håbet er, at der kan komme en afklaring efter det tyrkiske valg 14. maj og i tide til Nato-topmødet i Litauens hovedstad, Vilnius, i juni.