Ujarassiorit Nanortalimmioq vinder 55.000 for bedste sten

Årets vinder af den traditionsrige mineraljagt konkurrence Ujarassiorit er nu fundet.
18. december 2017 16:26

Førstepræmien på 55.000 skattefrie kroner gik til Apollonie Josiassen fra Nanortalik.

Apollonie Josiassen får førstepladsen for sit fund af en sulfidmineraliseret gnejs i Illorsuit nord for Nanortalik. Hendes prøve indeholder 0,24 procent zink og usædvanlig høj værdi af indium (In) på 0,1 %. Indium findes typisk i forbindelse med zinkmalme. Det skriver Selvstyret i en pressemeddelelse.

- Selvom vinderprøven ikke afklaret kilden til zink i området, giver analyseresultatet et fingerpeg om zinksulfid-førende malme i området, skriver Selvstyret.

Vinderstenen

Zink benyttes mest til galvanisering af andre metalprodukter, produktion af trykstøbte metalemner indenfor bilindustrien og produktion af pigmenter i malinger. Indium anvendes til fremstilling af elektroder i LCD-skærme og overfladebehandling.

Andenpræmien på 25.000 skattefrie kroner går til Arnatsiaq Nielsen Isaksen for sit fund af en bjergart af ukendt karakter men med interessant kemisk sammensætning.

Prøven er fundet øst for Aappilattoq ved Nanortalik. Analysen af prøven giver forhøjede værdier af blandt andet grundstoffet strontium og sjældne jordartsmetaller.

De øvrige vindere kan ses på selvstyret hjemmeside: naalakkersuisut.gl.