Naleraq ville have stoppet Nuuk Imeq-monopol efter nytår

Den såkaldte emballagebekendtgørelse står til at blive ændret. Det vil betyde, at Nuuk Imeq, som tapper sodavand og øl, mister deres monopol. Dog først næste år.
Tingene hænger ikke sammen nu, siger Pele Broberg fra Naleraq. Foto © : KNR

- Når vi ønsker at liberalisere, så ønsker vi også at sikre, at vi gør det på en måde, som er til gavn for befolkningen. Tingene hænger ikke sammen nu.

Sådan siger Pele Broerg fra Naleraq om den emballagebekendtgørelse, som Inatsisartut vedtog i november. 

Hans udsagn kommer efter et opråb fra Nuuk Imeq. Her vurderer direktøren nemlig, at tapperiets dage snart er talte. 

Det gør han, fordi ændringen af den såkaldte emballagebekendtgørelse vil betyde, at Nuuk Imeq mister deres monopol på at tappe sodavand og øl.

Inatsisartiut har vedtaget følgende:

"Naalakkersuisut pålægges senest 1. januar 2024 at fastsætte nye regler for emballage til øl og kusyreholdige læskedrikke med henblik på at bringe Nuuk Imeqs faktiske monopol til ophør, ved overalt i landet at tillade salg af øl og sodavand på dåse, plast- og glasflaske, uanset facon og størrelse, forudsat at disse indgår i et returpantsystem, som er godkendt af Naalakkersuisut".

En ny emballagebekendtgørelse giver nemlig mulighed for, at udenlandske virksomheder kan konkurrere med Nuuk Imeq, så grønlænderne får andre varer, end dem, som Nuuk Imeq tilbyder. Det skal træde i kraft senest 1. januar næste år. 

 

LÆS OGSÅ Direktør i Nuuk Imeq: Vi er lukningstruede

Et nyt returpantsystem skal også indføres, som passer til de dåser, plast- og glasflasker, som bliver importeret i fremtiden.

Ønsker totalt stop for monopol

Men Naleraq ønsker et totalt stop for Nuuk Imeqs monopol så hurtigt som muligt. Og helst skulle det allerede være sket efter nytår. Derfor stemte partiet ikke for, da resten af Inatsisartut stemte om emballagebekendtgørelsen i november. 

 Og hvad der så skal ske med de flasker, der i så fald ikke passer ind i flaskeautomaterne i dagligvarebutikkerne længere, må man tage stilling til senere, mener partiet. Det behøver dog ikke at være Dansk Returpant, som al pant skal passe til.

LÆS OGSÅ Bestyrelsesformand for Nuuk Imeq: Vi har ikke givet op

Det vil nemlig føre til en begrænsning af det frie marked for øl og sodavand, mener Naleraq, fordi Grønland ikke ville kunne importere øl og sodavand fra andre lande end Danmark.

- Det viser jo bare, at de stadig ikke har fundet ud af, hvordan de vil koble det sammen, siger Pele Broberg. 

- Nu er vi endt i en situation, hvor vi ikke aner, hvad der skal ske.

Demokraatit: Nuuk Imeq må bare gøre det bedre

Det var Demokraatit, der i august sidste år foreslog at ændre emballagebekendtgørelsen og indføre et nyt returpantsystem. 

Næstformand Nivi Olsen mener dog, at det er Nuuk Imeqs eget ansvar at sørge for, at virksomheden kan overleve konkurrence på markedet.

- Vi kan jo ikke give Nuuk Imeq monopol, bare så de ikke risikerer at lukke, siger hun. 

LÆS OGSÅ Demokraatit: Nuuk Imeq må bare gøre det bedre, hvis de bange for konkurrence

- Jeg synes, konkurrence er vigtigt, og at konkurrence er sundt. Nuuk Imeq må bare gøre det bedre, hvis de er bange for konkurrence, siger hun.

Nuuk Imeq har 50 medarbejdere i Nuuk, og ender det med, at virksomheden drejer nøglen om, mister medarbejderne også deres arbejde.

Der er ikke sat en konkret dato på, hvornår den nye emballagelov og pantordning træder i kraft.