Ifølge Demokraatits næstformand, Nivi Olsen, er det købekraften, der skal afgøre Nuuk Imeqs fremtid.Foto: KNR / Malik Brøns

Demokraatit: Nuuk Imeq må bare gøre det bedre, hvis de bange for konkurrence

Nuuk Imeq er bange for, at de bliver udkonkurreret med en ny emballagelov, men det sådan er risikoen bare på det frie marked ifølge Demokraatits næstformand.

En ændring af emballageloven betyder, at Nuuk Imeq, der har monopol på at tappe sodavand og øl til Grønland, risikerer at lukke. Det er bekymringen hos Nuuk Imeqs direktør, Bernhard Christensen, og virksomhedens bestyrelseformand, Kuupik Kleist.

Men sådan er risikoen bare, når man er en virksomhed, mener Demokraatits næstformand, Nivi Olsen.

- Vi kan jo ikke give Nuuk Imeq monopol, bare så de ikke risikerer at lukke, siger hun.

Det var Demokraatit, der i august 2022 fremsatte et beslutningsforslag om en ændring af emballagebekendtgørelsen og indførelsen af et nyt returpantsystem.

Beslutningen blev vedtaget i Inatsisartut i november 2022.

Den giver mulighed for, at udenlandske virksomheder kan konkurrere med Nuuk Imeq, så grønlænderne får andre varer, end dem, som Nuuk Imeq tilbyder.

Risikerer at lukke

Ifølge direktør for Nuuk Imeq, Bernhard Christensen, kigger han ind i en usikker fremtid. For med den nye emballagelov, bliver konkurrencen for Nuuk Imeq for stor, og det betyder, at virksomheden i sidste ende må dreje nøglen om.

- Når mængden af det, vi skal producere, falder, og vores fabrik er så stor, som den er, så hænger det ikke sammen. Kapaciteten og produktionen vil ikke passe sammen, siger Bernhard Christensen.

Nivi Olsen mener dog, at det er alt for tidligt at spå om fremtiden.

- Jeg synes, den synsvinkel, som Nuuk Imeq har, er forkert, hvis de allerede tænker, at det ikke kan betale sig for dem at levere varen, når der kommer andre vare på markedet. Jeg synes, konkurrence er vigtigt, og at konkurrence er sundt. Nuuk Imeq må bare gøre det bedre, hvis de er bange for konkurrence, siger hun.

Nuuk Imeq har 50 medarbejdere i Nuuk, og ender det med, at virksomheden drejer nøglen om, mister medarbejderne også deres arbejde.

Men det er ikke noget problem, ifølge Nivi Olsen.

- I Grønland mangler vi arbejdskraft alle steder. Det er både kaotisk og et luksusproblem. Jeg ved, at mange af medarbejderne i Nuuk Imeq er rigtig dygtige og stabile, og derfor synes jeg, det er for tidligt, at Nuuk Imeq bevæger sig ud i, at deres medarbejdere risikerer at blive arbejdsløse, siger hun.

Godt for Grønland

Ifølge Nivi Olsen er det i sidste ende til borgernes fordel, at markedet bliver frit, og at Grønland tillader salg af øl og sodavand på dåse, plast- og glasflaske uanset facon og størrelse.

 - Det, at Nuuk Imeq har monopol, gør, at vi som kunde og borger ikke har særlig mange valg på hylderne, når vi handler i vores butikker, siger Nivi Olsen.

Hvordan og hvorledes, den nye emballagelov og pantordning helt konkret bliver, ved vi endnu ikke.

Nuuk Imeq vil indtil da forsøge at påvirke lovgivningen til deres fordel. Demokraatit er åbne for at lytte til Nuuk Imeq, men Nivi Olsen mener ikke, at det er op til Inatsisartut at afgøre, hvilke virksomheder der har monopol på hvad.

- Det skal købekraften afgøre. Borgerne skal bestemme, hvad de gerne vil købe og dermed bestemme, hvad der kan betale sig, siger Nivi Olsen.

Der er ikke sat en konkret dato på, hvornår den nye emballagelov og pantordning træder i kraft.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl