Naleraq freder Charlotte Ludvigsen som borgmester - indtil videre

Kommuneqarfiks Sermersooqs borgmester hedder stadig Charlotte Ludvigsen efter et stormfuldt møde til sent i går aftes.
Charlotte Ludvigsen
Charlotte Ludvigsen trækker sig ikke i kølvandet på boligsagen. Foto © : Christian Sølbeck
24. november 2021 15:47

En stærk storm med vindstød af orkanstyrke væltede ind over Nuuk i går aftes, imens der var kommunalbestyrelsesmøde på rådhuset. 

Og også indenfor murene var der gang i den, for både Siumut og Demokraatit havde før mødet gjort klart, at de ikke længere har tillid til borgmesteren. Men Naleraq støttede Charlotte Ludvigsen (IA) - i hvert fald indtil videre - og i dag sidder hun stadig i borgmesterkontoret. 

Sådan er koalitionen i Kommuneqarfik Sermersooq

Koalitionen består af Inuit Ataqatigiit, Demokraatit og Naleraq. 

Inuit Ataqatigiit har ni mandater.

Demokraatit har to. 

Naleraq har to. 

I alt har koalitionen 13 mandater. 

Siumut er alene i opposition og sidder på seks mandater. 

I alt er der 19 medlemmer af kommunalbestyrelsen. 

Men Demokraatit har meddelt, at de ikke har tillid til borgmesteren mere. Derfor er det nu kun Naleraq, der bakker borgmesteren op i sagen.

Og der er der stille i dag – ligesom i orkanens øje. Endog meget stille. Charlotte Ludvigsen vil ikke interviewes – hun har brug for arbejdsro, siger hun til kommunens kommunikationsafdeling. 

 

LÆS OGSÅ Siumut: Charlotte Ludvigsen skal træde tilbage

Hos Naleraq har Ken Madsen dog kræfter til at kommentere aftenens drama: 

- Vi kan ikke drage en endelig konklusion om, hvorvidt vi har tillid til hende eller ej på et ensidigt grundlag. Men når vi har al information, tager vi en beslutning. Men vi samarbejder endnu, siger han.

Ballade eksploderede i mandags 

Hele balladen eksploderede i mandags, da Demokraatit meddelte, at de ikke længere har tillid til borgmesteren på grund af den såkaldte boligsag. 

Siumut, der er i opposition, var enige – og dermed var IA-koalitionens flertal truet i Kommuneqarfik Sermersooq. 

Den såkaldte boligsag handler om et lån på 20 millioner kroner til boligselskabet Iserit. Pengene skulle bruges til at købe ejendomme i 2025. Lånet skrev Charlotte Ludvigsen under på sidste år – men der var et problem: Lånet var ikke godkendt i Økonomiudvalget først, som det skulle have været. 

Politianmeldt og fyret

Ifølge Charlotte Ludvigsen selv var det den daværende kommunaldirektør, Lars Møller-Sørensen, der bad hende om at underskrive lånet. 

Sagen har også betydet, at Lars Møller-Sørensen og den tidligere direktør for anlæg og miljø, Hans Henrik Winther Johannsen, er blevet fyret og politianmeldt. 

Ifølge borgmesteren har der været flere sager, hvor hun er blevet fejlinformeret af den tidligere kommunaldirektør.

Det fremgik også af dagsordenen til et ekstraordinært møde i Økonomi- og Erhvervsudvalget i mandags.  Et punkt på dagsordenen hed slet og ret ”status på uregelmæssigheder” – og her meddelte kommunaldirektør Ole Jakobsen, ”at administrationen er i den senere tid blevet bekendt med flere sager hvor der har været uregelmæssigheder vedr. manglende politisk godkendelse.”

LÆS OGSÅ Demokraatit vil af med borgmesteren - ellers forlader partiet koalitionen

Det er blandt andet lejekontrakter på boliger, der er underskrevet uden politisk godkendelse. 

Det er også en kontakt med firmaet PJ Management. Virksomheden skulle styrke det faglige miljø i kommunens anlægsafdeling, men ”PJ Management ikke i noget målbart omfang leveret ydelser af den karakter, der er beskrevet i kontrakten”, står der i dagsordenen.

Sagerne om lejekontrakterne er en del af den såkaldte boligsag. Siden 2015 har kommunen skaffet 416 lejeboliger i Nuuk ud fra en bestemt praksis.

De 416 lejemål er nemlig et resultat af, at kommunen har indgået erhvervslejeaftaler med private bygherrer.
Men kommunen har via sit boligselskab Iserit lejet boligerne ud til en leje, der ikke matcher udgifterne til erhvervslejeaftalerne. Og det har årligt kostet kommunekassen millioner.

Boligsagen er en tikkende bombe

I forrige uge satte Selvstyrets Tilsynsråd en definitiv stopper for Kommuneqarfik Sermersooqs praksis i boligsagen. 

Tilsynsrådet har nu slået fast, at den praksis er i strid med kommunalfuldmagtsreglerne.

Ken Madsen oplever ikke, at der er fuldt overblik over sagen endnu. 

LÆS OGSÅ Borgmester om politianmeldte kommunedirektører: Min tillid blev brudt

- Vi mangler information fra Tilsynsrådet. Vi krævede i går, at borgmesteren skal indhente al information fra Tilsynsrådet. Når det er sket, skal hun indkalde kommunalbestyrelsen til et ekstraordinært møde. Når vi har alle papirer, drager vi den korrekte beslutning. Det er vores holdning. Vi samarbejder, og vi afdækker hele sagen sammen, siger han. 

LÆS OGSÅ Tidligere kommunedirektører afviser borgmesters påstand

Boligsagen er ikke kun en tikkende bombe i kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq. 

Den har også betydet, at den tidligere borgmester i kommunen, Asii Chemnitz Narup (IA), har trukket som naalakkersuisoq for finanser i går.