Naleraq: Det skal være nemmere for ikke-danske at få lov til at arbejde som læge eller sygeplejerske

Det skal være nemmere for læger og sygeplejersker, der er autoriseret udenfor Danmark, at arbejde i Grønland.
Pele Broberg og Jens Napaattooq fremlægger Naleraqs mærkesager til både kommunal- og Intasisartutvalg.
11. marts 2021 11:17

Flere læger og sygeplejersker fra for eksempel USA, Asien og Sverige skal arbejde i Grønland. 

For det er ikke et spørgsmål om sproget dansk, men om at Grønland skal være en større del af den globaliserede verden, mener Pele Broberg, der er Naleraqs kandidat til både Inatsisartut-valget og kommunalvalget i Kommuneqarfik Sermersooq.

- Om det er islandske, tyske eller britiske læger - det er for os uvedkommende. Vi skal kunne åbne op for, at vi som en del af det globale samfund kan få del i mangfoldigheden, siger Pele Broberg. 

LÆS OGSÅ Udenlandsk sundhedspersonale kan hurtigere få job i Grønland

Grønlands sundhedssektor er hårdt prøvet.

Det er velkendt, at mange læger og sygeplejersker fra Danmark får arbejde her i landet, fordi der mangler lokal arbejdskraft.  

Så for at gøre det nemmere at få folk udefra til at arbejde i sundhedsvæsenet, mener Naleraq, at det skal være nemmere for læger og sygeplejersker med autorisation fra andre lande at arbejde herhjemme.

LÆS OGSÅ Sundhedskommissionen er endelig kommet i arbejdstøjet

For at blive en del af sundhedspersonalet i Grønland kræver det en autorisation, som Sundhedsstyrelsen i Danmark giver. Den er en garanti for, at medarbejderen er kvalificeret til sit job.

Hvis Grønland ikke længere har det sikkerhedsnet, som den danske autorisation giver, bliver det dog ikke politikerne, der skal afgøre, hvem der kan arbejde i de grønlandske sygehuse.

- Det er ikke os, der politisk skal sige, hvem der må være læger i Grønland. Vi skal godkende en indstilling, efter vi selvfølgelig har bedt vores læger at komme med en indstilling om, hvilke landes uddannelser, vi kan godkende, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Sundhedsvæsenet kører på pumperne

Det er dog allerede nu en udfordring at tiltrække sundhedspersonale til Grønland, og Pele Broberg ser da også et stort stykke arbejde foran sig, når det handler om netop dét.

- De fagligt stærke, vi har her i landet, skal følge op på, at de forskellige landes autorisationer altid overholder et minimum, vi måtte sætte, siger han.

- Men det betyder ikke, at vi aldrig kan ændre den igen. Det betyder blot, at vi som udgangspunkt godkender andre landes lægeautorisationer. Og det er der ikke noget odiøst i. Det er der flere andre lande, der gør, siger Pele Broberg.