Oscar-uddeling: Når vi skal fortælle grønlandske historier, skal de komme fra os

Oscar-uddelingen bliver ekstraordinært spændende i år, da Grønland for første gang er repræsenteret gennem filmen "Ivalu". Og selvom instruktøren, Anders Walter, er dansk, kunne historien ikke være fortalt uden inuit.
Repræsentation er afgørende, når man fortæller inuitternes historie, mener Pipaluk Kreutzmann Jørgensen. Foto © : Ivalu
Skrevet af Liv Almer
12. marts 2023 10:37

I dag løber det endelig af stablen.

En gylden Oscar statuette kan gå til kortfilmen, ”Ivalu”, som gennem vidunderlige billeder af Grønlands smukke natur formår at portrættere en familie i opløsning og et barsk tabu som incest.

Og selvom filmens instruktør, Anders Walter, er født og opvokset i Danmark, så kunne filmen ikke være produceret uden en hjælpende grønlandsk hånd.

Filmen er nemlig lavet i samarbejde med produktionsselskabet, Polarama Greenland, som grønlandskfødte filmproducer- og instruktør Pipaluk Kreutzmann Jørgensen blandt andre står bag.

Det var dog lidt op til en tilfældighed, at dette samarbejde kom i stand, siger Pipaluk Kreutzmann Jørgensen nu til KNR.

En barsk fortælling

Filmen ”Ivalu” handler om pigen Pipaluk (ikke at forveksle med instruktøren), som en morgen ikke kan finde sin søster Ivalu.

Herefter starter en søgen, som med indblanding fra grønlandske sagn og myter leder til en barsk portrættering af den traumatiske opvækst, de to piger har haft, i den lille bygd, de kommer fra.

Filmen er baseret på den grafiske novelle med samme navn, som i 2020 modtog Skriverprisen, som uddeles af Børne- og Undervisningsministeriet i Danmark.

Her er de Oscar-nominerede for Bedste Kortfilm

IVALU

Anders Walter og Rebecca Pruzan

AN IRISH GOODBYE

Tom Berkeley og Ross White

LE PUPILLE

Alice Rohrwacher og Alfonso Cuarón

NIGHT RIDE

Eirik Tveiten og Gaute Lid Larssen

THE RED SUITCASE

Cyrus Neshvad

Kilde: Oscars 2023


Grønlandske traumer – fortalt af en dansker

Det er ikke første gang, at filmens instruktør, Anders Walter, er med i kapløbet om den gyldne statuette.

Tilbage i 2014 vandt han en Oscar for sin kortfilm Helium. En film som på samme måde som Ivalu behandler livets traumer set igennem et barns øjne.

Men kan inuits historie virkelig fortælles af en dansker?

Selvfølgelig ikke, hvis man spørger medinstruktør Pipaluk Kreutzmann Jørgensen.

- Det er en grønlandsk historie, det er et grønlandsk manuskript. Når sådan nogle historier skal fortælles, skal det jo være med os. Men incest er et universelt problem, og filmen kan forhåbentlig sprede budskabet om, at det ikke er børns skyld, siger hun til KNR.

Ifølge hende var det dog også hele tiden Anders Walters tanke bag. Han ville nemlig ikke lave filmen uden en grønlandsk samarbejdspartner.

Det var dog ikke planlagt, at Pipaluk Kreutzmann Jørgensen skulle blive medinstruktør. Men sproget viste sig at skabe en barriere mellem Anders Walter og skuespillerne, og så kunne Pipaluk Kreutzmann Jørgensen træde ind.

Den helt rigtige Pipaluk

Det var heller ikke nogen tilfældighed, at 11-årige Mila Heilmann Kreutzmann endte med rollen som Pipaluk i filmen.

Hun har tidligere været statist i et dansk tv-program og gjorde stort indtryk til castingen.

- Mila har et talent, hvor hun kan instrueres og vise følelser, og så betød det også meget for os, at hendes forældre var støttende, da det var et svært emne, forklarer Pipaluk Kreutzmann Jørgensen til KNR.

Og Mila Heilmann Kreutzmann glæder sig da også til at repræsentere Grønland til den prestigefyldte prisuddeling.

- Det er rigtig dejligt at ankomme til Los Angeles, hvor man kan se alt det, man har set på film. Vi stod op klokken fire i morges og gik en tur. Vi hylede, gik, løb og sprang. Jeg håber på en oscar. Det ville være stort for Grønland og Danmark, siger hun til KNR.

Og netop det at repræsentere Grønland er også afgørende for Pipaluk Kreutzmann Jørgensen:

- For mig er det selvfølgelig stort at være med. Men jeg ser det i et større billede. Det er jo Inuit, der er til Oscar, og vi repræsenterer Grønland for første gang i så stort et event, og repræsentation er vigtigt. Vi kæmper stadig med at få lov til at fortælle vores egne historier, forklarer hun.

Oscarprisen uddeles i aften grønlandsk tid.