Naalakkersuisut vil indføre nye afgifter på fisk

Står det til Naalakkersuisut kommer der flere afgifter i fiskeriet.
Foto © : Nick Rahaim/Flickr Creative Commons
18. marts 2016 06:37

Naalakkersuisoq for finanser, Randi Vestergaard Evaldsen foreslår, at der indføres ressourceafgifter indenfor det havgående fiskeri på torsk, kuller, sej og rødfisk. De nye afgifter skal hente 15 millioner kroner til landskassen.

Afgifterne på pelagisk fiskeri - blandt andet af makreller - ønskes også udvidet, så det ikke kun gælder for Østgrønland, men også gælde i internationalt farvand, og i andre landes fiskeriterritorier. Det skal indbringe 3 millioner kroner til landets kassebeholdning.

De nye afgifter skønnes at hente samlet 18 millioner kroner til landskassen.

Der er dog langtfra opbakning fra erhvervet.

Direktør for Grønlands Erhverv, Brian Buus Pedersen, mener, at Naalakkersuisut går for drastisk til værks.

I stedet bør politikerne og erhvervet sætte sig sammen, og finde frem til den bedste løsning, både for fiskeriet og for samfundet, mener Brian Buus Pedersen, der tilføjer, at parterne sagtens kan finde ud af at tale sammen.

- Så det er ret ukompliseret at få dialogen igang. Vi savner bare, at man får den igang, så den hænger sammen på tværs, så vi ikke har alt for mange departementer i Selvstyret, som løber i hver deres retning, med hver deres dagsorden, i forhold til fiskeri- og finanspolitikken, siger Brian Buus Pedersen.

Men Naalakkersuisut holder fast ved deres forslag.

- Samfundet som helhed skal have fair andel af ressourcerenten i form af ressourceafgifter, lyder det i bemærkningerne til forslaget.