Naalakkersuisut vil ikke forhandle torskepriser for KNAPK

Fisker- og Fangersammenslutningen har stukket en kæp i deres eget hjul ved at melde Royal Greenland for monopolvirksomhed og skal ikke regne med politisk hjælp.
Erik Jensen slår helt fast, at naalakkersuisut ikke vil forhandle torskepriser for KNAPK, så længe de har en klagesag mod Royal Greenland. Foto © : KNR / Johasinnguaq Olsen
09. november 2023 10:54

I sidste uge var utilfredse fiskere og fangere på gaden i flere af landets byer for at demonstrere for højere priser på torsk.

Demonstrationen var ifølge formanden for KNAPK, Nikkulaat Jeremiassen, arrangeret, så den kunne have størst mulig indflydelse på årets finanslovsforhandlinger.  

Mandag formiddag præsenterede naalakkersuisoq for finanser Erik Jensen (S) en 12 sider lang aftale, som er udgangspunktet for næste års finanslov - og der var torskepriserne ikke nævnt én eneste gang.  


Efter pressemødet slog Erik Jensen fast overfor KNR, at politikerne ikke vil komme fiskerne til hjælp og påvirke prisen på torsk.   

- Alle partierne har jo hørt deres (fiskernes, red.) budskab om priser og andet. Så det er et emne til sondering blandt partierne. Men i naalakkersuisut afventer vi behandlingen af deres klage, siger Erik Jensen.  

Holder håbet i hævd 

På trods af den ellers ret tydelige afvisning fra Erik Jensen, holder Nikkulaat Jeremiassen fast i håbet. Han er ærgerlig over, at fiskerne ikke kunne se en håndsrækning i aftalepapiret i mandags, men han tror stadig på, at KNAPK kan nå at blive hørt, inden finansloven skal vedtages i næste uge.

- Det er frustrerende. Men vi har sendt et forslag, som vi skal prøve smutte ind til finanslovsforhandlingen. Og efter demonstration har Erik Jensen selv besøgt os. Her har han lovet, at han vil lede efter en mulighed, siger Nikkulaat Jeremiassen.

Det kan måske undre, at det gang på gang er naalakkersuisut, som må træde til og lande en aftale mellem landets fiskere og fangere og fiskerigiganten Royal Greenland.


Særligt når en stor del af KNAPK’s eksistensberettigelse er at forhandle på vegne af fiskerne og fangerne.

Men foreningens formand mener ikke, at det er underligt, at det er politikerne, som gang på gang må på banen og agere mæglere. 

- Vi kan ikke forhandle med Royal Greenland. Naalakkersuisut er de eneste, som kan det, siger han og fortsætter:  

- Derfor henvender vi os til naalakkersuisut. For nuværende har vi ingen mulighed for at forhandle, siger han.  

Klagesag er en stopklods

Men både naalakkersuisoq for fiskeri Kim Kielsen (S) og Erik Jensen har meldt ud, at de ikke har tænkt sig at forhandle på vegne af fiskerne, så længe der ligger en klage om kartel- og monopolvirksomhed hos Forbruger- & Konkurrencestyrelsen. En sag, som KNAPK selv har startet.

Og Forbruger- & Konkurrencestyrelsen meddeler til KNR, at den ikke forventer at være i nærheden af færdig med sagen før 15. november, hvor finansloven skal forhandles færdig.

Så nu er KNAPK altså havnet i dødvande. Alligevel fortryder formand Nikkulaat Jeremiassen ikke, at fiskerne anmeldte Royal Greenland:

 - Vi meldte Royal Greenland for monopolvirksomhed, fordi vi mente, det de gør, er forkert. Og der er heller ikke nogen, som har sagt, at det, vi gør, er en fejl. Vi har indsendt en klage på grundlag af lovgivningen, siger han.