Naalakkersuisut vil forlænge flere hjælpepakker til erhvervslivet

Coronakrisen har stadig sine kløer godt boret ned i turismeerhvervet. Derfor vil Naalakkersuisoq for Erhverv, Jens-Frederik Nielsen (D), komme branchen til undsætning på ny.
Naalakkersuisoq for Erhverv, Jens-Frederik Nielsen (D), er imporneret over, hvordan det grønlandske erhvervsliv har jklaret sig gennem coronakrisen hidtil. Foto © : KNR / Malik Brøns
28. december 2020 16:00

Det er afgørende at holde liv i turismesektoren, selvom branchen lige nu står mere eller mindre stille i coronakrisens skygge.

Sådan lyder det fra naalakkersuisoq for erhverv, Jens-Frederik Nielsen (D), der vil forlænge to afgørende hjælpepakker. Det gælder Akuthjælpepakken, hvor Aktivitetshjælpepakken hører under og så Arbejdsmarkedspakken. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut har ikke planer om at udvide hjælpepakke til fiskeriet

- Altså de hjælpepakker, som er målrettet turismeerhvervet, som er det erhverv, der bløder mest. Derudover har vi efter dialog med erhvervslivet også tænkt os at genindsætte arbejdsmarkedspakken, siger han og henviser til hjælpepakken til arbejdstagere.

Det er den hjælpepakke, hvor der kan søges om lønkompensation til hjemsendte medarbejdere. Hjælpepakkerne stod ellers til at løbe ud sammen med året den 31. december. Det gælder for eksempel hjælpepakken til fiskeriet.

Vigtigt at holde hånden under turismen

Netop turismesektoren er udset til at bære en nøglerolle i fremtidens økonomi, og derfor er det af stor betydning, at erhvervet ikke bløder for mange ressourcer.

- Efter dialog med arbejdsmarkedets parter og erhvervslivet, har vi fået at vide, at de gode medarbejdere, der er i branchen, er begyndt at søge andre steder hen, fordi de ikke kan tjene penge i øjeblikket, siger Jens-Frederik Nielsen og uddyber:

LÆS OGSÅ GE om corona-hjælpepakker: De skal hurtigt kunne aktiveres igen

- Derfor er der et akut behov for, at vi genindfører Arbejdsmarkedspakken, så de kan bevare deres medarbejdere, indtil den her coronakrise er overstået.

Baseret på den aktuelle situation vurderer han ikke, at andre hjælpepakker bør forlænges lige nu.

Fortsat flere uvisheder

Beslutningen om at forlænge hjælpepakkerne er ikke truffet i Naalakkersuisut endnu, men det er Jens-Frederik Nielsens klare ambition, at det sker i begyndelsen af det nye år.

LÆS OGSÅ Hoteldirektør om ny hjælpepakke: Rabat er godt, men ikke nok

Han kan dog ikke på nuværende tidspunkt udtale sig om, hvor længe hjælpepakkerne kommer til at eksistere.

- Men jeg bliver nødt til at skabe nogle forudsætninger for, at de (erhvervslivet red.) er klar til at skabe den vækst, de har brug for, når vaccinen forhåbentlig har været godt rundt, og vi kan begynde at få turister igen, lyder det.

I alt er der brugt omkring 10 millioner kroner på hjælpepakker til det private erhvervsliv under coronakrisen.