Foto: Nils Baum, Bureau for Inatsisartut

Naalakkersuisut undersøger stadig kommunedeling

Naalakkersuisut er stadig i gang med at undersøge mulighederne for at dele nordkommunen op. Det siger formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, efter Siumuts Inatsisartutgruppe udtrykte deres utilfredshed med storkommunerne.

Men hvis en kommune skal deles giver det nogle udfordringer, i forhold til betænkningen, som danner grundlag til strukturreformen.

- I betænkningen af strukturreformen, som har lagt grundlag for reformen, lyder det, at der skal være omkring 8000 indbyggere i kommunerne, hvis de skal kunne løfte de opgaver, der tildeles til dem, siger Kim Kielsen, Siumut.

Og betænkningens anbefalinger bliver svær at opfylde. Ikke mindst fordi kommunerne skal have et befolkningsgrundlag på 8000 personer.

Nærdemokrati og service

Siumuts Inatsisartutgruppe fremhæver, at borgerservicen og nærdemokratiet er blevet forringet, efter sammenlægningen af kommuner.

Læs også Nærdemokratiet er udfordret

Læs også Siumut: Storkommunerne skal evalueres

Evalueringen af strukturreformen viser dog, at storkommunerne er mere effektive og så er der en række opgaver som bedst løses i større kommuner. Samtidigt vil flere små kommuner betyde, at der vil være flere opgaver kommunerne ikke kan overtage fra Selvstyret.

Slagkraftig storkommune

Modsat giver mange borgere udtryk for, at nærdemokratiet halter i de store kommuner, noget som også kommunalbestyrelsesmedlem i Qaasuitsup Kommunia, Bernhardt Olsen, Siumut, er opmærksom på. Han tilføjer, at mindre kommuner måske kan give bedre service. Alligevel holder han fast på, at kommunen bør være samlet, da det giver større slagkraft, og vil være bedre på sigt.

Læs også Kommuneopdeling koster knaster

Respekt for folkets ønske

Ved folkeafstemningen, der blev afholdt før evalueringen kom ud, ytrede et flertal dog udtryk for at de ønskede kommunen delt op.

Og deres ønsker vejer stadig tungt, siger Kim Kielsen, som ikke vil lægge sig fast på nogen beslutning endnu.

- Hvad, og hvordan, vil der ske, når kommunen bliver opdelt? Skal den deles i to eller tre kommuner? Vi skal have svar på de forskellige spørgsmål, og derefter kan vi beslutte, hvad vi skal gøre. Men Naalakkersuisut respekterer befolkningen i Qaasuitsup Kommunias ønsker, lyder det fra formand for Naalakkersuisut, Kim Kielsen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl