Naalakkersuisut undersøger mammografi

Naalakkersuisoq for Sundhed Agathe Fontain er villig til at undersøge mulighederne for at indføre de såkaldte mammografier som led i forebyggelsen af brystkræft hos kvinder. Men hun slår fast, at netop mammografiscreeninger, som Kræftens Bekæmpelse her i landet slog til lyd for i går, kan blive meget vanskelige at gennemføre - både økonomisk og praktisk.

Og Agathe Fontain understreger, at brystkræftscreeningerne ikke må ske på bekostning af den øvrige sygdoms- og patientbehandling.

Agathe Fontain henviser til, at der her i landet i dag højst er 15 tilfælde af brystkræft hos kvinder om året.

- Og skal vi give samme forebyggende behandling som i Danmark, hvor kvinder over 50 år tilbydes mammografiundersøgelser hvert andet år, vil det betyde, at vi skal tilbyde screeninger af 3.500 kvinder om året. Og kun 20 pct. af dem bor i Nuuk. De øvrige 80 pct. skal til Nuuk for at blive undersøgt. Det betyder meget stor transportopmkostninger. Og samtidig vil det blive en meget, meget stor opgave med betydeligt flere  ansatte til at håndtere og planlægge de mange undersøgelser, siger Agathe Fontain.

Hun tilføje, mammografiscreeningen ikke er 100 % sikker. Der vil findes kvinder, hvor undersøgelsen viser en forandring, som måske kan være kræft, men hvor diagnosen ikke er sikker. Disse kvinder skal selvfølgelig videreundersøges. En del vil heldigvis vise sig ikke at have kræft. Der vil også være enkelte kvinder som har kræft, som ikke opdages ved screeningen. 

- Der er i dag et tilbud om, at alle kvinder, der mistænker en knude i brystet, kan blive undersøgt og få knuden fjernet og sendt til undersøgelse. Jeg vil anbefale alle at tage mod dette tilbud, hvis de mærker noget, lyder det fra Agathe Fontain, der iøvrigt afventer den endelige udgave af Kræftplanen for Grønland. Den ventes at udkomme næste år.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt