Naalakkersuisut slår fast: Lufthavne bliver 900 millioner dyrere

Naalakkersuisut arbejder med to muligheder, når der skal findes 900 millioner kroner ekstra til at færdiggøre lufthavnsbyggerierne.
Redegørelsen er blevet fremlagt i Inatsisartut fredag formiddag. Foto © : Malik Brøns / KNR

Der kommer til at gå længere tid, før Grønland tjener penge på de nye store lufthavne, der er ved at blive bygget i Nuuk og Ilulissat.

En redegørelse fra Naalakkersuit fastslår, at der skal pumpes 900 millioner kroner ekstra i lufthavnsbyggerierne i Nuuk og Ilulissat. Qaqortoq er ikke regnet med i ligningen.

Det betyder, at Grønland skal ud og optage lån, for at få byggeriet til at køre rundt. Og det vil få konsekvenser, fortæller Naaja Nathanielsen, der er naalakkersuisoq for infrastruktur (IA), i et interview med KNR. 

LÆS OGSÅ Lufthavne: 900 millioner kroner lån giver partier panderynker

- På den måde bliver landskassen ikke direkte belastet, men det er klart, at den bliver indirekte belastet. Vi mister noget fleksibilitet, når vores gældsbyrde bliver større som land, men også alene hos bygherre Kallallit Airport International, når de får en øget gældsbyrde.

- Der kommer til at gå længere tid, før vi får udbytte som samfund, siger naalakkersuisoq.

Lufthavnspakken

* Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat skal forlænges til 2200 meter, så de kan blive landets nye atlantlufthavne.

* Der bygges en ny regional lufthavn i Qaqortoq med en landingsbane på 1500 meter.

* De tre lufthavne forventes at koste omkring 3,6 milliarder kroner.

Når det største anlægsprojekt i Grønlands historie bliver næsten en milliard kroner dyrere, skyldes det især to ting: Der er øgede omkostninger til anlæg og bygninger på grund af øget krav fra myndigheder. Det er især miljøkrav og skærpede krav fra Trafikstyrelsen.

Og så er det lufthavnsbygningerne, der bliver dyrere end beregnet. 

Låne penge i Danmark?

Enten kan Naalakkersuisut låne af Danmark eller i udlandet. 

Lige nu er Naalakkersuisut ved at undersøge, om de kan låne penge via Nationalbanken - og hvis ikke det kan lade sig gøre, så vil Naalakkersuisut ud på det internationale lånemarked.

- Vi ejer Kallallit Airport International sammen med den danske stat og har derigennem mulighed for lån via staten, siger Naaja Nathanielsen.

LÆS OGSÅ Forskere: Nye lufthavne vil give Grønlands økonomi vinger

Hvorvidt et lån skal ske som lån via Nationalbanken beror på aftale med staten. Der er indledt drøftelser med Finansministeriet, og en afgørelse forventes inden efteråret, står der i redegørelsen.

Derfor 900 millioner kroner dyrere:

Flere omkostninger til anlæg og bygninger på grund af øget krav fra myndigheder. Det er især miljøkrav og skærpede krav fra Trafikstyrelsen.

Ifølge redegørelsen er det et krav, "som ikke kunne forudses ved den oprindelige budgettering, da det er krav, som er opstået i forbindelse med den endelige projektering”.

Lufthavnsbygninger har fra starten været en del af projekterne. Budgettet har dog vist sig ikke at holde. Ifølge redegørelsen er "der er tale om nødvendige bygninger for lufthavnenes drift generelt og håndtering af international trafik specifikt. Dertil er der i forhold til det oprindelige projekt tilføjet en hal til materiel."

I alt 747, 2 millioner kroner.

 

Dertil kommer driftsomkostninger: 142,5 millioner kroner.

Og ekstra finansieringsomkostninger: 6 millioner kroner


I alt: 895,7 millioner kroner.

Derudover peger pilen på det kommercielle lånemarked, og der har man også afsøgt mulighederne. Begge modeller er der åbenhed og villighed til. 

Men udsigten til et nyt lån er alvorlig, vurderer naalakkersuisoq.

- Det påvirker nemlig vores muligheder for at få udbytte fra dem (lufthavnene, red.) hurtigere, siger Naaja Nathanielsen. 

Byggerier stoppes ikke

For eksempel kommer det til at påvirke Mittarfeqarfiit, der driver lufthavnene i resten af landet. Mange af de mindre lufthavne giver nemlig underskud. 

- Vi plejer at kunne dække deres underskud med et overskud, der er genereret fra de rentable lufthavne. Det betyder, at vi skal ud og finde ud af, hvordan vi dækker det gab, siger Naaja Nathanielsen.

 

LÆS OGSÅ Justus Hansen: Dårlig styr på lufthavnsøkonomien fra start

Det er dog ikke, fordi der er udsigter til, at nogle lufthavne skal lukke. Det hele handler om, at politikerne nu skal finde ud af, hvordan det hele kan løbe rundt. 

Da IA og Naleraq gik sammen om at danne en koalition hed det, at Naalakkersuisut hurtigst muligt skulle danne sig et overblik over lufthavnsbyggerierne. Det er resultatet af det arbejde, der blev fremlagt i dag. 

Nu skal Inatsisartut inddrages i processen. Som det ser ud nu bliver der ikke ændret noget i byggerierne i hverken Ilulissat eller Nuuk.  

Og lige nu kan Naaja Nathanielsen heller ikke sige noget om, hvad der skal ske med Qaqortoqs nye lufthavn, der er sendt i udbud.