Nu afgående formand for Anlægsudvalget i Inatsisartut, Justuts Hansen fra Demokraterne, er stærkt bekymret over et ekstra lån til KAIR.Foto: KNR / Malik Brøns

Justus Hansen: Dårlig styr på lufthavnsøkonomien fra start

Tidligere formand for Anlægsudvalget i Inatsisartut, Justus Hansen, mener ikke, at der har været styr på økonomien bag Nuuk og Ilulissat lufthavne fra start. 

Det var et på alle måder dyrt ønske, som politikerne i Anlægsudvalget i Inatsisartut for nyligt blev orienteret om:

Nemlig at Kalaallit Airports International A/S (KAIR) - med accept fra det afgående Naalakkersuisut - har fået lov at undersøge markedet for lån op til 900 millioner kroner til Nuuk og Ilulissat lufthavne fra 2023/2024.

Beløbet svarer til knap to tredjedele af Grønlands samlede sundhedsudgifter på et år.

LÆS OGSÅ Medie: KAIR vil låne næsten en milliard ekstra til lufthavne

- Jeg kan bekræfte, at de har fået muligheden for at låne 900 millioner kroner. Og så efterfølgende fik vi at vide, at der måske også ville være stor sandsynlighed for, at de bliver brugt, siger nu afgående formand for Anlægsudvalget, Justus Hansen fra Demokraterne, til KNR.

Økonomien bag Kalaallit Airports International A/S

De nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat er ejet af Selvstyret og den danske stat med lån fra Nationalbanken og Nordisk Investerings Bank.
 

Selvstyret: 1,400 mia. kr.
Staten: 700 mio. kr.
Nationalbanken (genudlån): 450 mio. kr.
Nordisk Investerings Bank (lån): 450 mio. kr.

I alt: 3 mia. kroner.

Han oplyser, at Anlægsudvalget løbende er blevet orienteret om byggeriet af lufthavnene. Der har også tidligere været talt om muligheden for, at KAIR kunne optage yderligere lån. 

For det er ikke usædvanligt, at udgifterne til et byggeri bliver højere, når først det er i gang. Men et beløb på 900 millioner kroner er langt over, hvad udvalget havde forestillet sig.

Det sender selvfølgelig et signal om, at der måske ikke har været helt styr på det økonomiske fra starten af, siger Justus Hansen.

Støtter byggeriet af lufthavnene

I en pressemeddelelse forsikrer nu afgående naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S), at økonomien i KAIR stadig er sund, og at Selvstyret ikke skal stille garanti for eventuelle lån.

Trods den uventede høje ekstraudgift bakker Justus Hansen op om lufthavnspakken og et ekstra-lån på knap én milliard kroner. For han er stolt over at have været med til at godkende hele byggeriet i Anlægsudvalget.

Desuden viser en nylig rapport, at lufthavnspakken stadig bliver til økonomisk gavn for hele Grønland.

- Set i lyset af, at vi har skrevet under på, at der skal anlægges de her lufthavne, og vi kan se, at anlæggelsen kører, og at de samfundsøkonomiske konsekvenser er så gode for hele landet, så kører det rigtig godt, siger Justus Hansen.

LÆS OGSÅ Forskere: Nye lufthavne vil give Grønlands økonomi vinger

Hvor de ekstra penge skal findes, tør Justus Hansen ikke spå om. Men han frygter, at regningen i sidste ende ender hos den enkelte borger.

- Det er også derfor, vi siger: 'Halli-hallo, vær lidt mere opmærksom på det her, og kom gerne ud med lidt flere oplysninger til befolkningen. Det er jo trods alt borgernes penge, vi snakker om.

Udvidelsen af lufthavnen i Nuuk forventes at være færdig i slutningen af 2023, mens udvidelsen af lufthavnen i Ilulissat forventes at være færdig i løbet af 2024. 

Det vides endnu ikke præcist, hvornår den nye lufthavn i Qaqortoq bliver til virkelighed. Projektet blev sat på stand by sidste efterår, men er her i januar sendt i udbud for anden gang. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl