Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat ser ud til at blive markant dyrere end først beregnet.Foto: KNR/ Christine Hyldal

Medie: KAIR vil låne næsten en milliard ekstra til lufthavne

Kalaallit Airports International ønsker at låne op til 900 millioner kroner ekstra til lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. Det svarer til en budgetoverskridelse på næsten en tredjedel.

Byggeriet af nye lufthavne i landets to største byer ser pludselig ud til at blive meget dyrere end forventet.

Kalaallit Airports International A/S, som driver lufthavnene i Nuuk og Ilulissat, har nemlig bedt om at låne op til 900 millioner kroner ekstra på det finansielle marked - udover det nuværende samlet beløb på tre milliarder kroner.

Det skriver Sermitsiaq.AG.

Økonomien bag Kalaallit Airports International A/S

De nye lufthavne i Nuuk og Ilulissat er ejet af Selvstyret og den danske stat med lån fra Nationalbanken og Nordisk Investerings Bank.
 

Selvstyret: 1,400 mia. kr.
Staten: 700 mio. kr.
Nationalbanken (genudlån): 450 mio. kr.
Nordisk Investerings Bank (lån): 450 mio. kr.

I alt: 3 mia. kroner.

Det sker med accept fra det nu afgørende Naalakkersuisut, som har bedt Anlægsudvalget i Finans- og Skatteudvalget i Inatsisartut om at støtte forslaget.

 

LÆS OGSÅ Forskere: Nye lufthavne vil give Grønlands økonomi vinger

Ifølge en pressemeddelelse fra afgående naalakkeruisoq for boliger og infrastruktur, Karl Frederik Danielsen (S), har lufthavnsselskabet 'revideret budgetterne for de entrepriser, der endnu ikke har været i udbud' og opdateret selskabets forretnings- og finansieringsplan. 

Noget, som ifølge Karl Frederik Danielsen er 'rettig omhu'. Han understreger, at økonomien i selskabet stadig er sund.

Alligevel fremgår det ikke klart over for offentligheden, hvad behovet for 900 millioner kroner helt præcis skal gå til.

Udvalgsformand: Stærkt bekymrende udvikling

Men står det til politikerne i det nu også afgående Anlægsudvalg i Inatsisartut, bør godkendelsen til et ekstra lån ikke blive givet med ét.

Udvalget mener, at det er stærkt bekymrende, at Kalaallit Airports International ser ud til at have behov for så mange ekstra penge end først budgetteret.

- Det er samtidigt stærkt beklageligt, at den endelige pris endnu ikke er kendt, siger Justus Hansen fra Demokraterne, som ind til tirsdag i denne uge var formand for udvalget.

LÆS OGSÅ Udbud om Qaqortoq lufthavn er startet igen

Han og udvalget mener, at Naalakkersuisuts håndtering af lufthavns-byggeriet er 'stærkt kritisabelt' og opfordrer til, at Naalakkersuisut er 'mere omhyggelig med sit arbejde med så store projekter.'

Ønsket om at låne flere penge gælder alene byggeriet af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat og ikke for lufthavnen i Qaqortoq.

Det har foreløbig ikke været muligt for KNR at få en kommentar fra administrerende direktør i Kalaallit Airports International, Jens Lauridsen, eller bestyrelsesformand i selskabet, Kjeld Zacho Jørgensen. 

Til Sermitsiaq.AG siger Jens Lauridsen dog, at selskabet ikke står i akut pengenød, men at blandt andet krav fra myndighederne og øget security i lufthavnene gør projekterne dyrere.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt