Forskere: Nye lufthavne vil give Grønlands økonomi vinger

De kommende nye lufthavne i Grønland bliver en gevinst for landskassen. Sådan lyder konklusionen fra en gruppe forskere fra Danmarks Tekniske Universitet.
Udvidelsen af lufthavnen i Nuuk forventes at være færdig i slutningen af 2023, mens udvidelsen af lufthavnen i Ilulissat forventes at være færdig i løbet af 2024.  Foto © : Kalaallit Airports.
15. februar 2021 12:03

En flok forskere fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har regnet på, hvad udvidelsen af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat plus en helt ny lufthavn ved Qaqortoq vil betyde for landets pengekasse. 

Og resultaterne er klare: De nye lufthavne er en gevinst for samfundsøkonomien. De skaber nye arbejdspladser og puster liv i turismen. 

- Hvis det lykkes at få nye ruter til for eksempel Canadas eller USAs østkyst vil det kunne få skabe kontakt til flere turister og flere forretningsforbindelser. Man ville altså kunne udvikle turismen mere, og man ville måske også kunne få flere internationale virksomheder til at etablere sig i Grønland, fortæller seniorforsker emerita Linda Christensen. 

Grønland skal sælge sig selv

Men skal al det lykkes for lufthavnene, kræver det en stor indsats fra Grønlands side. 

- En forudsætning er jo, at der nogle flyselskaber, der vil flyve til dem. Det hjælper ikke noget, man bygger en lufthavn, og så sidder man og venter på, at der sker noget. I Spanien byggede man for eksempel for nogle år siden en stor lufthavn syd for Madrid, hvor det endte med, at der ikke var nogen, der fløj til den. Og så blev man nødt til at lukke den nye lufthavn, som man ellers havde investeret et stort milliardbeløb i, siger Linda Christensen.

LÆS OGSÅ Udbud om Qaqortoq lufthavn er startet igen

Hun understreger, at Grønland aktivt skal sælge sig selv som destination. 

- Det er en business, man bliver nødt til at gå ind i. Og det er jo ikke bare lufthavnen, man skal sælge. Det er Grønland som destination, man skal sælge for at få nogen til at ville flyve til landet.

Linda Christensen og hendes forskerkolleger har samlet deres resultater i en videnskabelig artikel, der er blevet publiceret i det internationale tidsskrift 'Research in Transportation Economics'.

Deres undersøgelse blev lavet før coronapandemien og tager derfor ikke højde for dens konsekvenser for flytrafikken. 

Flyveklar om nogle år

Udvidelsen af lufthavnen i Nuuk forventes at være færdig i slutningen af 2023, mens udvidelsen af lufthavnen i Ilulissat forventes at være færdig i løbet af 2024. 

LÆS OGSÅ Lufthavnsformand trækker sig fra toppost

Det vides endnu ikke præcist, hvornår den nye lufthavn i Qaqortoq bliver til virkelighed. 

Projektet blev sat på stand by sidste efterår, men er her i januar sendt i udbud for anden gang.