Indtil videre har det nemlig ikke været muligt at få en interview med Múte B. Egede om hans formål med rejsen til Glasgow.Foto: Malik Brøns / KNR

Naalakkersuisut skal til stor klimakonference i Skotland

Klimatopmødet i Glasgow finder sted i de kommende uger, hvor Múte B. Egede og Kalistat Lund deltager.

FN’s klimakonference, COP26, starter på søndag. Konferencen foregår i Glasgow, Skotland.

Her skal over 100 stats- og regeringsledere deltage i åbningen 1. og 2. november. Desuden skal ministre og embedsmænd fra 195 lande samt tusinder af erhvervsfolk, ngo-repræsentanter og presse også deltage.

Og Grønland ser sig heller ikke fri. Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, klima og formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) og naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA) skal også være med.

LÆS OGSÅ Vittus: Klimaaftalen er unfair for Grønland

Målet for det store klimatopmøde er at begrænse den globale temperaturstigning. I 2015 underskrev adskillige lande den såkaldte Paris-aftale. Det er en slags håndslag mellem landene på, at man arbejder for at nedbringe CO2-udledning.

Grønland afviste dengang at tilslutte sig aftalen. Begrundelse fra det daværende Naalakkersuisut var, at det ville begrænse Grønlands fremtidige økonomiske udvikling.

- Vi er jo ikke tjent med, at Grønland skal betale i dyre domme for at opfylde nogle CO2-kvorter som straf for udvikling af landet. Det er jo ikke fair over for landets økonomiske og erhvervsmæssige udvikling, sagde Vittus Qujaukitsoq, daværende naalakkeruisoq for udenrigsanliggender.

IA vil med i Paris-aftale

Men Inuit Ataqatigiit vil gerne tilslutte sig aftalen.

Under valget til Inatsisartut sagde Múte B. Egede til KNR:

- Fra Inuit Ataqatigiit vil vi gerne have, at Grønland tilmelder sig Parisaftalen.

Hvorvidt det er noget, som formanden vil forfølge i Skotland, er endnu uvist.

LÆS OGSÅ IA går til kamp for klimaet: Grønland skal med i Parisaftalen

Indtil videre har det nemlig ikke været muligt at få en interview med Múte B. Egede om hans formål med rejsen til Glasgow.

Medlem af Inatsisartut og Inuit Ataqatigiit, Mariia Simonsen spurgte tilbage i august om Naalakkersuisut forventer at tilslutte Grønland til Paris-aftalen.

Her svarede daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og klima, Pele Broberg (Naleraq):

- Naalakkersuisut har ikke taget endelige stilling til, hvornår og om Grønland kan tilslutte sig Paris-aftalen. Naalakkersuisut har igangsat en vurdering af konsekvenserne forbundet med en eventuel tiltrædelse af Paris-aftalen.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt