Naalakkersuisut skal til stor klimakonference i Skotland

Klimatopmødet i Glasgow finder sted i de kommende uger, hvor Múte B. Egede og Kalistat Lund deltager.
Indtil videre har det nemlig ikke været muligt at få en interview med Múte B. Egede om hans formål med rejsen til Glasgow. Foto © : Malik Brøns / KNR
Skrevet af Malik Brøns
28. oktober 2021 12:09

FN’s klimakonference, COP26, starter på søndag. Konferencen foregår i Glasgow, Skotland.

Her skal over 100 stats- og regeringsledere deltage i åbningen 1. og 2. november. Desuden skal ministre og embedsmænd fra 195 lande samt tusinder af erhvervsfolk, ngo-repræsentanter og presse også deltage.

Og Grønland ser sig heller ikke fri. Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, klima og formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA) og naalakkersuisoq for miljø, Kalistat Lund (IA) skal også være med.

LÆS OGSÅ Vittus: Klimaaftalen er unfair for Grønland

Målet for det store klimatopmøde er at begrænse den globale temperaturstigning. I 2015 underskrev adskillige lande den såkaldte Paris-aftale. Det er en slags håndslag mellem landene på, at man arbejder for at nedbringe CO2-udledning.

Grønland afviste dengang at tilslutte sig aftalen. Begrundelse fra det daværende Naalakkersuisut var, at det ville begrænse Grønlands fremtidige økonomiske udvikling.

- Vi er jo ikke tjent med, at Grønland skal betale i dyre domme for at opfylde nogle CO2-kvorter som straf for udvikling af landet. Det er jo ikke fair over for landets økonomiske og erhvervsmæssige udvikling, sagde Vittus Qujaukitsoq, daværende naalakkeruisoq for udenrigsanliggender.

IA vil med i Paris-aftale

Men Inuit Ataqatigiit vil gerne tilslutte sig aftalen.

Under valget til Inatsisartut sagde Múte B. Egede til KNR:

- Fra Inuit Ataqatigiit vil vi gerne have, at Grønland tilmelder sig Parisaftalen.

Hvorvidt det er noget, som formanden vil forfølge i Skotland, er endnu uvist.

LÆS OGSÅ IA går til kamp for klimaet: Grønland skal med i Parisaftalen

Indtil videre har det nemlig ikke været muligt at få en interview med Múte B. Egede om hans formål med rejsen til Glasgow.

Medlem af Inatsisartut og Inuit Ataqatigiit, Mariia Simonsen spurgte tilbage i august om Naalakkersuisut forventer at tilslutte Grønland til Paris-aftalen.

Her svarede daværende naalakkersuisoq for udenrigsanliggender og klima, Pele Broberg (Naleraq):

- Naalakkersuisut har ikke taget endelige stilling til, hvornår og om Grønland kan tilslutte sig Paris-aftalen. Naalakkersuisut har igangsat en vurdering af konsekvenserne forbundet med en eventuel tiltrædelse af Paris-aftalen.