IA går til kamp for klimaet: Grønland skal med i Parisaftalen

Grønland bør have en klar plan, der forholder sig til, hvordan klimaforandringerne kan påvirke samfundet, siger formand Múte B. Egede. Og så skal vi på banen internationalt.
- Fra Inuit Ataqatigiit vil vi gerne have, at Grønland tilmelder sig Parisaftalen, siger Múte B. Egede. Foto © : KNR
Skrevet af Ivik Kristiansen
01. marts 2021 04:21

Arktis er et af de steder, hvor klimaforandringerne er til at føle på.

Temperaturen stiger, isen smelter og også dyrelivet kan ændre sig i fremtiden, hvor der kan komme nye dyr til, som forvrænger fødekæden.

Men klimaforandringerne giver også nye muligheder, hvor der for eksempel kan komme mere trafik i havet omkring Grønland som følge af en større trafik gennem Norvestpassagen.

Uanset hvad er det noget, som Grønland skal være på forkant med, mener Inuit Ataqatigiit.

LÆS OGSÅ IA vil stoppe Kuannersuit-projektet, hvis de får magten efter valget 

Partiformand Múte B. Egede fortæller, at Inuit Ataqatigiit går til valg på, at Grønland skal have en konkret plan og forholde sig til klimaforandringerne, som banker på.

- Klimaforandringerne kan have indflydelse på grundlaget af vores erhverv, nemlig de levende ressourcer. Og det bliver vi nødt til at være forberedt på, siger han.

Og det kræver en plan:

- Den skal indeholde en klar politik og en forvaltningsplan for at imødekomme de vilkår og udfordringer, som klimaforandringerne bringer med sig, siger Múte B. Egede.

Grønland skal på banen internationalt

Han ser også gerne, at Grønland får en større stemme i internationale sammenhænge. En måde, det kan gøres på, er, at Grønland melder sig ind i det internationale klimasamarbejde som Parisaftalen.

En aftale, som Grønland afslog at skrive under på, da den faldt på plads i 2015, fordi den ikke tager hensyn til oprindelige folks ret til økonomisk udvikling. Men det er en beslutning, der skal revurderes, mener IA-formanden.

- Fra Inuit Ataqatigiit vil vi gerne have, at Grønland tilmelder sig Parisaftalen, siger han.

LÆS OGSÅ Joe Biden melder USA ind i Parisaftalen og WHO igen

Parisaftalen er en juridisk bindene international aftale, der går ud på at sænke den globale udledning af drivhusgasser for at holde klimaforandringerne stangen.

Målet er at holde opvarmningen af den globale temperaturstigning på 2 grader i forhold til midten af 1800-tallet.

For at opnå det skal landene sætte sig nogle mål, der skal formindske deres udledning af drivhusgasser.

IA-formanden bliver dog ikke konkret på, hvilke mål Grønland skal sætte.