Naalakkersuisut kommer kommune i møde

En atlantlufthavn i Nuuk behøver måske ikke være dødsstødet for Kangerlussuaqs fremtidige eksistens. Efter skarp kritik fra Qeqqata Kommunia har Naalakkersuisut bestilt en undersøgelse, der skal vurdere mulighederne for både-og.

I går blev diskussionen af fremtidens trafikale indretning her i landet for alvor skudt i gang med en godt fire timer lang maratondebat i Inatsisartut.

Tidligere i dag fremlagde Naalakkersuisut så køreplanen for, hvordan man landspolitisk vil gå videre med de allerede heftigt debatterede anbefalinger fra Transportkommissionen.

Under gårsdagens debat gav partierne på nær Demokraterne udtryk for fortsat skepsis i spørgsmålet om anbefalingen af Nuuk som hjemsted for en atlantlufthavn. Særligt det ustabile vejrlig omkring hovedstaden føder tvivlen - her skal langt flere undersøgelser til, lød det over en bred kam - og fra Naalakkersuisut lyder det nu, at også forbehold, der handler om Kangerlussuaqs fremtid, bliver forsøgt imødekommet.

- Qeqqeta Kommunia har påpeget de erhvervsmæssige muligheder, der er i Kangerlussuaq, og på baggrund af den kritik er vi gået ind og har fået foretaget en ekstra undersøgelse af mulighederne for at anvende Kangerlussuaq i en nedgraderet version. Undersøgelsen er lige ved at være færdig, og den vil kunne vise, om det er noget, der kan lade sig gøre, samtidig med at Nuuk eventuelt får atlantlufthavnen, siger naalakkersuisoq for infrastruktur, Jens B. Frederiksen (D), der ligesom Inatsisartut-medlemmerne vil lade de fortsatte undersøgelser af vindforholdene omkring Nuuk have afgørende vægt i spørgsmålet.

Den politisk ansvarlige på trafikområdet bebuder i dag, at han nu vil indkalde samtlige partiformænd og trafikordførere til en drøftelse af, hvad de enkelte partier ønsker, og hvad de afviser, når det gælder fremtidens infrastruktur. Målet er brede nationale kompromiser på trafikområdet, lyder det.

Og Jens B. Frederiksen mener ikke, at man sætter sig urealistiske mål trods tilsyneladende forskellig grad af tålmodighed alene inden for koalitionen, hvor IA under gårsdagens debat var langt mere afventende i særligt lufthavnsspørgsmålet i syd end Demokraterne.

- Jeg tror ikke, at det bliver det store problem. Det, der efterlyses fra Inuit Ataqatigiits side, er blandt andet de undersøgelser, som Transportkommissionen lægger op til, og det er også vores klare holdning, at de skal færdiggøres. Men derefter må vi også være klar til at træffe nogle beslutninger, og det er jeg fuldstændig sikker på, at de og andre også gerne vil være med til, siger naalakkersuisoq for infrastruktur.

Siumuts trafikpolitiske ordfører Kim Kielsen bakkede allerede i går op om, at man hurtigst muligt går videre med planerne om at at lukke lufthavnen i Narsarsuaq og i stedet satse på Qaqortoq.

Politisk ordfører for IA, Aqqaluaq B. Egede, efterlyste et langt bedre grundlag for beslutningen, da han frygter, at 150 borgere i bygden med et slag står til at blive arbejdsløse.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt