Naalakkersuisoq om olieudslip i Kulusuk: Det er alvorligt

Fangerne kan melde sig ledige og få understøttelse, mener naalakkersuisoq. Siumuts erhvervsordfører og KNAPK kritiserer.
- Der har været henvendelser omkring situation i Kulusuk. Vi er nu i gang med ekstraordinære møder om det, siger naalakkersuisoq Jess Svane. Foto © : Ane-Marie Petersen/KNR
19. december 2022 10:29

120.000 dieselolie sivede ud i havet ved Kulusuk, da Mittarfeqarfiit var i gang med at overføre dieselolie fra en tank til en anden tank 5. december.

Beredskabet regner med, at 80.000 liter løb ud og spredte sig i havet, hvor det ikke kan suges op igen. Fangerne har fanget en sæl, som var smurt ind i dieselolie.

Sagen kort

5. december sivede 120.000 liter dieselolie ud i søer og havet fra en tank hos Mittarfeqarfiit Kulusuk.

 

Ud af de 120.000 liter blev 40.000 liter af dieselolien suget op fra omkringliggende søer. Beredskabet regner med, at de resterende 80.000 liter løb ud og spredte sig i havet, hvor det ikke kan suges op igen.


Der er ingen fiskeindhandlingsanlæg i Kulusuk, så fangerne lever af at sælge sælskind og sælkød. 

 

- Vi ser ikke længere sæler i nærheden af Kulusuk efter olieudslippet, siger Knud Kilime, der er formand for fisker- og fangerforeningen i Kulusuk til KNR.

 

Derfor har foreningen søgt om økonomisk hjælp hos Naalakkersuiut. 

Nu er det snart jul, og fangerne har bedt naalakkersuisut om økonomisk hjælp. 

LÆS OGSÅ Sæl er smurt ind i dieselolie - nu beder fangerne i Kulusuk om hjælp

Fangerne i Kulusuk lever af at sælge sælskind. Men efter olieforureningen er sælerne blevet væk, siger formanden for den lokale fanger- og fiskerforening Knud Kilime.

- Vi ser ikke længere sæler i nærheden af Kulusuk efter olieudslippet. Lige pludselig har vi intet, vi kan sælge i december, siger han til KNR.

Og situationen i Kulusuk er alvorlig, siger Jess Svane (Siumut), der er naalakkersuisoq for sociale anliggender, arbejdsmarked og indenrigsanliggender.

- Der har været henvendelser om situationen i Kulusuk. Vi er nu i gang med ekstraordinære møder om det, og vi håber, at vi kan komme med nye informationer snarest, siger Jess Svane til KNR´s Nunarput Ullumi.

Søg om understøttelse

Om der kommer hjælp til fangerne, er altså stadig uvidst. I den nordligste ende af landet kæmper fangerne også med manglende fangst på grund af klimaet, der forandrer sig. De kan heller ikke få økonomien til at hænge sammen. 

Ifølge Jess Svane er der dog allerede en mulighed i loven, som fiskerne og fangerne kan bruge: De skal registrere sig som arbejdssøgende og få understøttelse.

- Fangere i nordligste del af Grønland har søgt om hjælp på grund af dårligt vinter. Og vi vil hjælpe dem med at samarbejde med kommunen med at få understøttelse. Den mulighed kan også blive brugt i Kulusuk, siger Jess Svane. 

 

Foto © : Knud Kilime

Sælen, som blev fanget indsmurt i olie. Foto: Knud Kilime. 

 

Men den løsning er de langt fra tilfredse med i KNAPK.

Fisker- og fangerorganisationen peger på, at fangerne og fiskerne ingen penge tjener på grund af dårligt vejr og klimaforandringer. Derfor bør de heller ikke registrere sig som arbejdssøgende, tordner organisationen. 

- Nu har fiskerne og fangerne ikke bedt om hjælp for at komme i de lediges rækker eller komme i betragtning til et job. De har allerede et erhverv, men tjener ingen penge på grund af omskifteligt klima. 

LÆS OGSÅ Fiskerne og fangerne i Qaanaaq er også ramt af dårlig vinter

- KNAPK har i lighed med tidligere muligheder søgt om ekstraordinær hjælp i en ekstraordinær situation, hvor fangerne og fiskerne ikke oppebærer indtægter over længere perioder. Det ser naalakkersuisut stort på og udviser ikke nogen som helst sympati eller forståelse for fangerne og fiskerne, skriver formand Nikkulaat Jeremiassen til en pressemeddelelse.

Siumut: Det er en katastrofe

Og nu har Siumut også blandet sig i sagen. 

Fangernes familier og pårørende bliver nemlig også påvirket af olieforureningen, siger erhvervsordfører Lars Poulsen.

Højtiderne er på trapperne, og jeg mener, at stedets økonomi er sat i stå. Derfor ønsker jeg, at nogen tager et ansvar, og jeg opfordrer til, at naalakkersuisut hurtigst muligt giver deres mening til kende. Hvis Mittarfeqarfiit ikke skal betale erstatning, må naalakkersuisut begynde at afsætte penge til situationer som den i Kulusuk, siger han. 

LÆS OGSÅ Fangere i det nordligste Grønland kan ikke komme på fangst

Olieforureningen er farlig for naturen og dyrene - og eksperter fra Danmark er igang med at undersøge det lige nu, oplyser Departementet for Landbrug, Selvforsygning, Energi og Miljø.

KNR har ikke kunnet få en kommentar fra Kalistat Lund (IA), der er naalakkersuisoq for miljø. Han er ude at rejse,. meddeler departementet.