Fiskerne og fangerne i Qaanaaq er også ramt af dårlig vinter

Der er vintermørke i det nordligste Grønland, men det milde og stormfulde vintervejr gør at, der ikke er kommet fast havis endnu.
- Fiskerne og fangerne har ingen indtægter for tiden. Mange mistede deres fiskeriliner og garn ude på isen under stormen, og isen er nu drevet ud, siger Tobias Simigaq.
Skrevet af Else Olsvig
15. december 2022 07:10

Fanger Nukappiannguaq Henriksen fra Grønlands nordligste bygd Siorapaluk fortalte i sidste uge, at fangerne i bygden ikke har kunnet tage på fangst i lang tid, fordi havisen ikke er fast. 

Og det er ikke kun et problem i Siorapaluk.

Ingen havis på havet ved Qaanaaq

Havisen plejer nemlig at sætte sig fast allerede i oktober i Qaanaaq, men i år er det er ikke sket endnu. Så fangerne og fiskerne kan ikke tage på hellefiskefangst, fortæller KNAPP´s formand Tobias Simigaq til KNR.

- Vi kan ikke fiske endnu. Fjorden ved Qaanaaq er nu isfri, efter isen brækkede op. Vi kan kun fiske efter hellefisk om vinteren, da hellefisken forsvinder, når narhvalerne kommer om sommeren.

FAKTA
 

Departementet for Fiskeri og Fangst oplyser, at hele kvoten for narhval til Qaanaaq, Qeqertat og Siorapaluk i år ikke er opbrugt. 

Der er stadig er 30 narhvaler og to hvidhvaler, der ikke er fanget endnu.

 

Derudover er der en hvalroskvote til Qaanaaq, Qeqertat og Siorapaluk, hvor i alt 102 hvalrosser i år venter stadig på at blive fanget.

 

Isbjørnekvoten for forvaltningsområde Qanaaq (Qaanaaq, Siorapaluk og Qeqertat) i 2022, er 9 isbjørne. Men Da kvoten for kvoten sidste ikke blev opbrugt og flyttet til i år,  så er kvoten for i år 17 isbjørne i forvaltningsområdet for Qaanaaq. Ud af denne kvote er der stadig 9 isbjørne, som ikke er fanget endnu.  

 

De resterende fangstkvoter til Qaanaaq, Qeqertat og Siorapaluk, som ikke bliver brugt i år, vil blive flyttet til næste år. 

 

Ifølge Avaannaat Kommunias indbyggertal bor der:


619 i Qaanaaq

41 i Siorapaluk

26 i Qeqertat

 

Ifølge fiskernes og fangernes organisation KNAPK er der omkring 60 fangere og fiskere i Qaanaaq, Siorapaluk og Qeqertat, der har brug for ekstraordinær hjælp.

Tobias Simigaq siger, at havisen er det vigtigste for fangerne i Qaanaaq og bygder.

- Vi har ingen havis, så vi kan ikke køre ud med hundeslæde. Vi kan heller ikke tage ud med båd på grund af vintermørket.

Ingen andre indtægtsmuligheder

Fiskerne og fangerne i Qaanaaq og bygder har ikke andre indtægtsmuligheder, og derfor har de henvendt sig til fisker- og fangerforeningen om hjælp, fortæller Tobias Simigaq.

- De har ingen indtægter for tiden. Mange mistede deres fiskeriliner og garn ude på isen under stormen, og isen er nu drevet ud.

Tobias Simigaq er bekymret for, at fangerne går en økonomisk katastrofal fremtid i møde. 

- Hvis der ikke kommer fast is på havet, risikerer vi katastrofale følger for fangernes og deres familiers liv, siger han. 

Behov for hjælp fra Naalakkersuisut

Derfor kræver fisker- og fangerorganisationen KNAPK og Inatsisartutmedlemmet Mikivssuk Thomassen, at Naalakkersuisut kommer med en hjælpeplan til Qaanaaq og bygder.

Dert samme ønsker formanden for KNAPP i Qaanaaq:

- Vi håber, at hjælpen kommer før jul, da man ikke ønsker, at fangerfamilier med børn oplever nød under højtiderne, siger Tobias Simigaq.

Der er et sælskindsindhandlingsted i Qaanaaq, som indtil videre ikke har modtaget sælskind fra fangerne, fordi de ikke har kunnet tage på fangst.

Tobias Simigaq fortæller også, at hvid- og narhvalkvoten i området ikke er blevet opfanget endnu i år.

KNR har ikke kunnet fået et svar fra Naalakkersuisut om, hvorvidt de har planer om at hjælpe fiskerne og fangerne i Qaanaaq og bygder.