Kommuner: Naalakkersuisut haster lov om støtte til børn igennem

Hastværk er lastværk, mener de fire kommuner, der i fællesskab opfordrer Naalakkersuisut til at udsætte behandlingen af lovforslaget om støtte til børn til næste år.
13. september 2016 13:15

Kommunalpolitikerne mener at de har haft alt for lidt tid til at behandle lovforslaget.

- Høringsperioden har været alt for kort, siger Alfred Olsen, formand for socialudvalget i Qeqqata Kommune.

Forslaget har været til høring hos blandt andet kommunerne i to omgange, først i 5 uger og derefter i 3 uger med udløb den 9. september.

KNR har i løbet af denne sommer fortalt om rapporter, der beskriver hvordan Kommuneqarfik Sermersooq og Kommune Kujalleq har svigtet børn, der har brug for hjælp. Og formand for Social- og Familieudvalg i Kommune Kujalleq, Karla Egede Bisgaard, anerkender at der er brug for stramninger.

- Der mangler selvfølgelig strammere lovgivning inden for børn og unge området. Men det er et omfattende og stort lovforslag, derfor vil vi gerne have mere tid til at gennemgå det grundigt, siger han.

Læs også Martha Lund Olsen vil give børn flere rettigheder

Selv hvis forslaget bliver vedtaget, så har kommunerne stadigvæk svært ved at fastholde og rekruttere faglærte medarbejdere på området.

Men kommunerne siger, at de har brug for tid til at gennemgå de mulige konsekvenser for kommunerne og de kommunalt ansatte, der varetager sagsbehandling på social- og familieområdet.

- Med den måde lovforslaget bliver fremskyndet på, er det svært at give et bud på hvilke konsekvenser der kan være for de hårdtarbejdende kommunale ansatte.

Derfor opfordrer kommunerne at der nedsættes en lovforberedende udvalg på tværs af Selvstyret og kommunerne, der skal gennemgå lovforslaget grundigt.

Læs også Børnetalsmanden: Plejebørn mistrives

Læs også Aviaja blev svigtet som barn i Tasiilaq