Martha Lund Olsen vil give børn flere rettigheder
Kommunerne skal undgå at anbringe børn og unge i døgninstitutioner i længere tid og i højere grad anbringe dem i plejefamilier.
Det foreslår Naalakkersuisut i et nyt forslag til lov om støtte til børn, og hvis Inatsisartut slutter op om forslaget, træder loven i kraft fra den 1. juli 2017.
Naalakkersuisut lægger op til en række stramninger i lovgivningen, så der i højere grad lægges vægt på børnenes rettigheder, og hvis Inatssiartut slutter op om forslaget sker der en række ændringer i den måde kommunerne og Selvstyret behandler børnene på.
I hvert fald skal ansvars- og opgavefordelingen mellem kommuner og selvstyre være mere tydelige. Med andre ord skal det være tydeligere for alle, hvem, der har ansvar i bestemte situationer.
Færre børn skal anbringes udenfor hjemmet og familierne skal styrkes.
Læs også Aviâja E. Lynge: Børnenes rettigheder er ikke overholdt
Der skal derfor være fokus på tidlig indsats og forebyggelse, lyder det fra naalakkersuisoq for familie og sociale anliggender, Martha Lund Olsen.
Som noget nyt skal børn have ret til at klage i egne sager.
Når børn skal hjem fra anbringelse udenfor hjemmet skal det planlægges i god tid.
Og endelig skal det såkaldte efterværn forbedres betydeligt, altså når børn fortsat har behov for hjælp, når de fylder 18.
- Generelt vil forslaget øge kvaliteten af indsatsen overfor anbringelsestruede og allerede anbragte børn og unge. Lovforslaget forventes at medvirke til at nedbringe antallet af anbringelser gennem øget forebyggende arbejde og bedre adgang til støtteforanstaltninger, skriver naalakkersuisoq for familie og sociale anliggender.
Naalakkersuisut lægger op til, at forslaget bliver 1. behandlet på efterårssamlingen 2016 og 2. og 3. behandlet på forårssamlingen 2017.
Forslaget har været i høring hos blandt andet kommunerne i to omgange, fordi kommunerne været meget kritiske ved første høring.
I alt kommer stramninger til at koste landskassen 27,8 millioner kroner til næste år. Naalakkerusisut regner dog med, at bevillingen bliver mindre i de næstkommende år.