Aviâja E. Lynge: Børnenes rettigheder er ikke overholdt

En tilsynsrapport om børns vilkår i Tasiilaq og dens bygder viser foruroligende tal. Blandt andet bliver underretninger ikke behandlet, sager bliver lukket før de er afsluttet, og at der er omkring 520 sager om børn og unge til forvaltningens tre medarbejdere.
Børnetalsmanden Aviâja Egede Lynge. Foto © : MIO
Skrevet af Bibi Nathansen
13. juni 2016 15:11

 

Aviâja Egede Lynge skal som børnetalsmand sikre sig, at børnenes rettigheder bliver overholdt, og det mener hun ikke er tilfældet i denne sag.

- Desværre i denne her sag, må jeg sige, at børnene ikke får den ret til beskyttelse og hjælp, de skal have, i forhold til børnekonventionen. Og det siger også sig selv, at antallet af børnesager kontra antallet af sagsbehandlere er alt for høj, så kan børnene og familierne helle ikke få den hjælp, som de har ret til, siger Aviaja Egede Lynge til KNR.

Hun mener, at det er vigtigt, at kommunen skal se på underliggende problemer og arbejde med langsigtede planer, i stedet for at løse et 'her og nu-problemer'.

- Det er rigtig vigtigt, at de ansvarlige ser på de rammer, der er for familierne og for familielivet, således at man frem for brandslukningsarbejde, begynder at se på de dybere ting, der ligger til grund for de her ting sker i samfundet, og det er både i forhold til arbejde, misbrug, behandling, uddannelse, bolig og så videre, mener børnetalsmanden.

 

Læs også 520 socialsager på børneområdet i Tasiilaq

 

Videre mener Aviaja Egede Lynge, at sagsbehandlerne skal hjælpes bedre på vej i form af blandt andet efteruddannelse.

- Vi ved, at de sidder med mange andre typer sager end kun børnesager. Jeg tror sagsbehandlerne også kan motiveres og også klædes på til at kunne få kurser og efteruddannelser målrettet sagsbehandling om børnesager, siger  Aviaja Egede Lynge.

Børnetalsmanden er i øjeblikket i Tasiilaq og i Kuummiut for netop at tale med børnene og borgerne om børns rettigheder. En rejser, der var planlagt i 2017, men på grund af omstændighederne i Tasiilaq og omegn har MIO valgt at tage rejsen nu, oplyser Aviaja Egede Lynge til KNR.