Naalakkersuisut har ingen planer om navneændring

Naalakkersuisut har på nuværende tidspunkt ingen planer om at lave en holdningsundersøgelse blandt befolkningen til et forslag om at ændre landets betegnelse fra i dag Kalaallit Nunaat til Inuit Nunaat.
Foto © : Petersen Ole J.
15. februar 2016 09:53

Det oplyser naalakkersuisoq for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke, Nivi Olsen i et svar til Nikolaj Jeremiassen fra Siumut på et paragraf 37-spørgsmål.

Nikolaj Jeremiassen synes, at Grønland skal genindføre Inuit Nunaat - direkte oversat "Menneskenes Land" - da navnet ifølge Nikolaj Jeremiassen var forfædrenes oprindelige betegnelse for de mennesker, der boede her i landet.

Alternativt at gennemføre en folkeafstemning, eller en meningsmåling, så landets befolkning kan give sin mening til kende.

Nivi Olsen medgiver, at der umiddelbart ikke skulle være lovmæssige hindringer for at ændre navnet.

Læs også Inatsisartutmedlem foreslår navneændring til Inuit Nunaat

 - Men på nuværende tidspunkt har Naalakkersuisut ingen særlige planer om at tage særlige initiativer i forhold til vort lands navn, skriver Nivi Olsen blandt andet i sit svar til Nikolaj Jeremiassen.

Heller ingen planer om at efterkomme Nikolaj Jeremiassens ønsker om at Naalakkersuisut afholder et seminar med stammefrænder i det arktiske område i de kommende år, for - som han skriver - at få belyst, hvad de mener om, at Vort Land eventuelt kan komme til at hedde Inuit Nunaat.

- Vores stammefrænder bruger også betegnelsen Inuit om sig selv. Og hvis det grønlandske folk vælger at tage patent på betegnelsen ved at ændre Kalaallit Nunaat til Inuit Nunaat, ville det kunne have en ekskluderende virkning i forhold til dem, lyder vurderingen fra naalakkersuisoq, Nivi Olsen.