Naalakkersuisut har fundet millionbesparelser

Naalakkersuisut ved nu, hvor der skal spares 50 millioner kroner om året de næste fire år. Uddannelses- og sundhedsområderne går ikke fri. Anda Uldum afviser fyringer.
Karl-Kristian Kruse, Knud Kristiansen, Anda Uldum & Kim Kielsen Foto © : Nils Baum, Bureau for Inatsisartut
15. april 2015 17:56

Naalakkersuisut er klar med et bud på, hvor man kan spare fremover, for atfå det grønlandske husholdningsbudget til at gå op i fremtiden.

Der skal i alt spares 50 millioner kroner om året fra 2015 til 2018. Det er ikke alle offentlige udgifter, der får en rundbarbering. I følge naalakkersuisoq for finanser og råstoffer, Anda Uldum (D) tager man pengene fra de områder, der bedst kan tåle det.

- Vores udgangspunkt har været, at besparelserne skal være fair og nænsomme. Det synes jeg, er lykkes fuldt ud, siger Anda Uldum i en pressemeddelelse.

 

Alle står for skud

Samtlige departementer har regnet på det og fundet frem til områder, virksomheder og institutioner, der skal have mindre penge til drift eller tilskud, fortæller Anda Uldum til KNR.

- Opgaven er udlagt til de respektive områder (departementer, red.). Det er dem, der er kommet med besparelsesforslagene. Jeg er fuldt ud overbevist om, at de er fagligt forsvarlige, siger han.

 

Uddannelse og sundhed går ikke fri

Det er særligt lægebetjeningen i sundhedsregionerne, der bliver ramt hårdest på pengepungen. Her skal der spares 5,2 millioner kroner hvert år. Det grønlandske patienthjem mister 2,5 millioner kroner. Tilskud til udvikling af storskalaprojekter får fremover 1.5 millioner mindre i tilskud. Piareersarfiits tilskud bliver også reduceret med en million kroner. Renoveringsuddannelser skal af med 1,4 millioner. Brancheskolen for sundhedsuddannelser skal mindske driften med 1,7 millioner kroner.

Anda Uldum skriver ellers i en pressemeddelelse, at både sundheds- og uddannelsesområdet skulle spare mindre end andre områder.

 

Naalakkersuisoq regner ikke med fyringer

Det er endnu for tidligt at sige, hvilke effekter besparelserne kommer til at få. De burde dog ikke resultere i fyringer, siger Anda Uldum.

- I det oplæg jeg har fået forelagt, der ligger vi ikke op til nogen fyringer. Du skal spørge de andre naalakkersuisoq'er, hvis du vil vide, hvilke konsekvenser det kommer til at få på deres område. Jeg har kun mit eget område at forholde mig til. Der hvor jeg kommer til at spare, kommer befolkningen ikke til at kunne mærke det, siger han. 

Besparelserne er endnu ikke vedtaget. De skal diskuteres ved en andenbehandling i Inatsisartut d. 22 april

Tredje- og sidste behandling finder sted d. 12 maj.