De tre forvaltningsområder Tasiilaq, Ittoqqortoormiit og Qaanaaq har fået ekstra kvoter til at fange narhvaler i år.Foto: Carsten Egevang

Naalakkersuisut hæver kvoten for narhvaler stik imod biologernes rådgivning

Både Tasiilaq og Ittoqqortoormiit får ekstra kvoter til at fange narhvaler, inden året rinder ud. 

Kvoterne for at fange narhvaler var ellers fastlagt for i år. Men i går annoncerede Naalakkersuisut at give ekstra kvoter til fangst af narhvaler i Østgrønland.  

Det drejer sig om forvaltningsområdet ved Tasiilaq. Her lægger Naalakkersuisut en kvote på 15 ekstra narhvaler i puljen til fangerne. Oprindelig lød kvoten for i år på 5. 

En ekstra kvote på fangst af narhvaler er også tilfældet for forvaltningsområdet ved Ittoqqortoormiit. Her var kvoten for i år på 25 plus fire, som er blevet overført fra sidste års kvote. Nu får fangerne så mulighed for at bringe 5 ekstra narhvaler ind på land i år. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq åbner for at tælle narhvaler i Østgrønland

Fredag begrundede Aqqaluaq B. Egede, der er naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, de ekstra kvoter sådan her til KNR's radioprogram Inuiaat Tillernerat:

- En af de vigtigste grunde er nok, at vi vil forbedre levevilkårene og selvforsyningen af kød i bestemte dele af landet, hvor der er få økonomiske muligheder. Vi har vurderet, at vi bliver nødt til at gøre det her på et tidspunkt, hvor der ikke er meget andet at lave for fangerne i de områder, sagde Aqqaluaq B. Egede.

Overholder ikke forsigtighedsprincippet

I 2019 og 2020 blev der rapporteret fangst på 134 narhvaler i Østgrønland. Men det er en fangst, som går stik imod den videnskabelige rådgivning.

Færre narhvaler i Østgrønland

 

Ud fra en tælling i 2008 beregnede biologerne, at der var omkring 2000 narhvaler i Ittoqqortoormiit. I 2017 var tallet nede på 300.

 

I Kangerlussuaq er antallet af narhvaler faldet fra cirka 600 narhvaler i 2008 til cirka 300 i 2016. I Tasiilaq er tallet endnu lavere.

 

Kilde: Afdeling for Pattedyr og Fugle på Naturinstituttet

For spørger man det videnskabelige udvalg i North Atlantic Marine Mammal Commission, bedre kendt som NAMMCO, er fangsten på ingen måde bæredygtig.

NAMMCO er et samarbejde mellem Grønland, Færøerne, Norge og Island. Udvalget  bidrager med biologisk rådgivning til landene, når det handler om at sikre en bæredygtig forvaltning af havpattedyr. For eksempel narhvaler. 

Siden november 2019 har udvalget anbefalet, at der skal være nul fangst på narhvaler i Østgrønland. Den anbefaling har Naalakkersuisut ikke fulgt.

- Fangsten i Østgrønland er ikke bæredygtig, og Grønland følger ikke forsigtighedsprincippet, siger medlem af NAMMCO-udvalget og afdelingschef på Grønlands Naturinstitut, Fernando Ugarte.

- I Østgrønland har NAMMCOS videnskabelige udvalg været meget klar i sin rådgivning om, at situationen er kritisk. Bestandene syd for Nationalparken er reduceret til kun få hundrede. Så selv en lille fangst vil resultere i en nedgang. Hvis man vil have narhvaler i Østgrønland, er det vigtigt at frede dem nu, siger Fernando Ugarte.

Foruden de to forvaltningsområder i den østlige del af landet, har Naalakkersuisut også givet en ekstra kvote på fangst af tyve narhvaler i Qaanaaq, der gælder for i år. 

LÆS OGSÅ Politiker har et horn i siden på biologernes optælling af narhvaler

På tirsdag skal politikerne på Efterårssamlingen behandle et forslag, om der skal laves en ny optælling af narhvaler i Østgrønland.

Det er noget, som Inatsisartutpolitikere fra både IA og Siumut har foreslået.

 

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt