Politiker har et horn i siden på biologernes optælling af narhvaler 

Sænk kvoten til nul, siger biologer. Tæl igen og øg kvoten, siger Siumut-politiker forud for debat om narhvaler i Østgrønland.      
Ud fra en tælling i 2008 beregnede biologerne, at der var omkring 2000 narhvaler i Ittoqqortoormiit. I 2017 var tallet nede på 300 forklarer Fernando Ugarte. Foto © : Carsten Egevang
15. september 2021 05:33

Der er behov for en ny optælling af narhvaler i Østgrønland. Det mener medlem af Inatsisartut Lars Poulsen fra Siumut. 

Derfor har han sat forslaget til debat på Efterårssamlingen med en ambition om, at en ny optælling skal øge kvoten for fangst af narhvaler i den sydøstlige del af landet.

- Kvoterne skal forhøjes. De skal tilpasses i forhold til indbyggertallet, siger Lars Poulsen og uddyber:

- I Tasiilaq og i bygderne er der omkring 3.000 indbyggere. Hvis fangerne skal leve af at være fanger, mener jeg, at kvoterne skal forhøjes.

En ny optælling bør ikke kun være en opgave for Grønlands Naturinstitut. Lars Poulsen lægger op til, at optællingen skal ske sammen med lokale fangere.  

Naalakkersuisuts narhvalskvoter for Østgrønland

 

Forvaltningsområde Tasiilaq

2020: 10 

2021: 5

2022: 0                   

2023: 0

 

Forvaltningsområde Kangerlussuaq

2020: 0

2021: 10

2022: 15

2023: 10

 

Forvaltningsområde Ittoqqortoormiit

2020: 40

2021: 25

2022: 15

2023: 10
 

Han mener, at biologernes seneste optælling af narhvaler i området er misvisende for, hvordan situationen er i dag.

 - Jeg har selv observeret hundredevis af narhvaler i forvaltningsområderne Kangerlussuaq og Tasiilaq, siger han og tilføjer:

- Jeg synes, vi har god grund til igen at fintælle narhvalerne ud fra det, jeg selv har observeret, og fangerne har observeret. 

Biologisk rådgivning: Fangsten er ikke bæredygtig

Men en ny tælling ændrer ikke på billedet af, at færre og færre narhvaler svømmer rundt i de tre forvaltningsområder Ittoqqortoormiit, Kangerlussuaq og Tasiilaq.

Sådan lyder meldingen fra chef for afdelingen for pattedyr og fugle på Grønlands Naturinstitut, Fernando Ugarte.  

Faktisk er der nu så få narhvaler i området, at det får biologernes advarselslamper til at blinke.

- Hvis man vil hjælpe til at sikre narhvaler i fremtiden, bør man frede dem her og nu, siger Fernando Ugarte.

Ud fra en tælling i 2008 beregnede biologerne, at der var omkring 2000 narhvaler i Ittoqqortoormiit. I 2017 var tallet nede på 300. Også i Kangerlussuaq er antallet af narhvaler faldet. Helt præcist fra cirka 600 narhvaler i 2008 til cirka 300 i 2016. I Tasiilaq er tallet endnu lavere, forklarer Fernando Ugarte.

- Der er ikke behov for en ny optælling. Vi har nok viden og de tællinger fra 2016 og 2017 er meget klare. Der er ikke nok narhvaler til at opretholde den fangst, vi har. En ny optælling om sommeren vil bare bekræfte, at der ikke er nok narhvaler, siger Fernando Ugarte. 

Naalakkersuisut har ikke fulgt anbefaling  

Udover at være chef for afdelingen for pattedyr og fugle på Grønlands Naturinstitut sidder Fernando Ugarte i et udvalg, der består af biologer og forskere i North Atlantic Marine Mammal Commission. Kommissionen er et samarbejde mellem Grønland, Færøerne, Norge og Island. 

Sammen med udvalget bidrager Fernando Ugarte med biologisk rådgivning til landene, når det handler om at sikre en bæredygtig forvaltning af havpattedyr. For eksempel narhvaler. 

Siden november 2019 har udvalget anbefalet, at der skal være nul fangst på narhvaler i Østgrønland.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut kan ikke love højere narhvalkvoter

Den anbefaling har Naalakkersuisut ikke fulgt. I januar 2020 fastsatte Naalakkersuisut kvoter for fangst af narhvaler i Østgrønland frem til 2023. I 2020 lød kvoten på 50. I 2021 er kvoten  på 40. I 2022 lyder den på 30, og i 2023 er kvoten på 20.

- Det er ganske kritisk, og der er en stor risiko for, at man mister narhvaler syd for Nationalparken i Østgrønland, hvis man fortsætter, som man gør nu, siger Fernando Ugarte.

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Aqqaluaq B. Egede fra Inuit Ataqatigiit, gav tilbage i juni udtryk for, at Naalakkersuisut ikke har planer om at ændre på de kvoter, der gælder frem til 2023. 

Det oplyste han i et paragraf 37-svar til netop Lars Poulsen fra Siumut.

Lars Poulsen er ikke den eneste politiker, der ønsker en ny optælling. Det gør også politikerne Harald Bianco og Knud Mathiassen fra Inuit Ataqatigiit, der har et lignende forslag på Efterårssamlingen.