Hvis forhandlingerne mellem Kalaallit Airport Domestic A/S og de bydende entreprenører går vel, vurderer Naalakkersuisut, at lufthavnen i Qaqortoq. Arkivfoto.

Naalakkersuisut forventer en færdig Qaqortoq-lufthavn i 2025

En arbejdsgruppe skal se på, hvad der skal ske med lufthavnen i Narsarsuaq, når lufthavnen i Qaqortoq bliver en realitet. Hvis alt går efter planen, står den færdig om omkring fire års tid.

I sidste uge blev de folkevalgte politikere i Inatsisartut enige om en finanslov for næste år. 

Det betyder også, at lufthavnen i Qaqortoq er ét skridt tættere på at blive til virkelighed, da det er lykkedes at skrabe penge sammen til at få projektet i gang. 

Og hvis det går, som politikerne håber, er forventningen, at den står færdig i 2025. 

Det oplyser Naalakkersuisut i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ Finanslov fik folk på gaden med fyrværkeri og sang i Qaqortoq

- Aftaler af den karakter med bred opbakning er med til at fremtidssikre vores beslutninger, så befolkningen i Sydgrønland nu endelig kan se fremad, siger Naaja Nathanielsen, naalakkersuisoq for finanser, i meddelelsen.

Datoen afhænger dog af forhandlingerne mellem Kalaallit Airport Domestic A/S og de bydende entreprenører.

Projektet strandede, fordi det ikke lykkedes at finde nogle firmaer, der ville bygge lufthavnen inden for det budget, som det forhenværende Naalakkersuisut havde fastsat.

Air Greenland og Tusass

Men i den nye finanslovsaftale giver politikerne et nyt bud på et regnestykke, der skal gøre planerne til virkelighed. 

Der er sat 462 millioner kroner af på Finansloven til at realisere projektet.

Størstedelen af dé penge skal tages fra landskassen, men partierne har også set nærmere på budgetterne i de selvstyreejede selskaber for at få regnestykket til at gå op.

Air Greenland giver et engangsbeløb på 65 millioner, som var sat af til myndighedsflyvninger i forbindelse med corona-epidemien.

Derudover forventer politikerne at kunne drage nytte af 150 millioner kroner fra tele- og postselskabet Tusass i årene mellem 2026 og 2028. 

Narsarsuaqs fremtid

Når lufthavnen bliver en realitet sydpå, kommer det til at få konsekvenser for lufthavnen i Narsarsuaq og resten af regionen.

Det skal en arbejdsgruppe nu se nærmere på, fortæller Mariane Paviasen (IA), der er ny naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur.

LÆS OGSÅ Fisk får lufthavn på vingerne: Sådan finansieres Qaqortoqs nye landingsbane

- Jeg har derfor sammen med borgmester Stine Egede taget initiativ til at genstarte arbejdsgruppen om Narsarsuaqs fremtid, siger hun i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi skal i fællesskab tage hånd om alle vores borgere, og vi har begge tillid til den fremadrettede dialog, som udspringer af Kommune Kujalleqs samlede indstilling til Naalakkersuisut om lufthavnen i Qaqortoq.Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl