Finanslov fik folk på gaden med fyrværkeri og sang i Qaqortoq

I Ilulissat glæder fiskerne sig til næste år, fordi de ikke længere skal betale afgift af deres fangst. Og i Qaqortoq er der sikret penge til en ny lufthavn.
22. november 2021 15:40

Torsdag underskrev fire partier et finanslovsforlig. De fire partier, Inuit Ataqatigiit, Naleraq, Atassut og Demokraatit er nemlig blevet enige om flere ting til næste års finanslov.

For eksempel skal hellefiskeafgiften i det kystnære fiskeri fjernes. En afgift, der årligt giver landskassen 16 millioner kroner.

Men de kystnære fiskere skal altså ikke længere betale den afgift af deres fangst fra næste år. Det glæder i hvert fald Haansi Ortu Sandgreen, der er fisker i Ilulissat.

LÆS OGSÅ Fire partier er enige om finansloven

- Personligt er jeg glad for, at den ophæves. Fordi jeg også har gjort mine anstrengelser de seneste år, hvor jeg gentagne gange skrev til Fiskeriudvalget om, hvad de ville gøre, og hvad status var. Og jeg blev selvfølgelig glad, da det kom frem, at den ville blive fjernet fra finansloven for næste år, siger han.

Ifølge ham selv har han betalt 1,5 millioner kroner i hellefiskeafgifter, siden den blev indført i 2017.

Taxachauffør og borgmester i Sydgrønland glæder sig til ny lufthavn

I Qaqortoq blev der torsdag aften også fejret gevaldigt. Politikerne blev nemlig også enige om finansiering af en ny lufthavn i Sydgrønland.

Og de lokale i Qaqortoq markerede dagen med fyrværkeri og sang. Byen har nemlig længe ventet på, at der bliver bygget en lufthavn. Og det kan altså gå i opfyldelse om få år.

Én af de begejstrede er taxachauffør Thomas Egede.

LÆS OGSÅ Kalaallit Airports om Qaqortoq lufthavn: Nu kan vi gå i gang igen

- Jeg har gode forventninger med taxabranchen og udviklingen i Qaqortoq. Det vil skabe nyt liv, siger Thomas Egede.

Borgmester i Kommune Kujalleq, Stine Egede fra Inuit Ataqatigiit, er også glad.

- Jeg er selvfølgelig meget glad på borgernes vegne, siger hun og fortsætter:

- Vi kan nu begynde med at danne rammer for erhvervsfolk, som gerne vil tage det næste skridt. Nu har vi fået et udgangspunkt og vi har tiltro til, at det vil gå i opfyldelse, siger Stine Egede.

Se Tv-indslaget fra Qanorooq ovenover.