Naalakkersuisut arbejder på nyt udenrigsminister-besøg efter planlægningsfadæse

Naalakkersuisut vil snarest have udenrigsminister Jeppe Kofod til Grønland igen efter et mislykket møde med Inatsisartus Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg.
Udenrigsminister Jeppe Kofod og Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender Steen Lynge foran Hans Egedes hus ved Kolonihavnen i Nuuk.
Udenrigsminister Jeppe Kofod og Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender Steen Lynge foran Hans Egedes hus ved Kolonihavnen i Nuuk. Foto © : KNR
Skrevet af Jens Betak
25. august 2020 15:12

Dialog er det bedste, og det er vigtigt med fællesmøder mellem Danmark og Grønland om udenrigs- og sikkerhedspolitik, lyder det fra naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender Steen Lynge (D).

Det er dog ikke lykkedes denne gang, hvor den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), er på besøg i Nuuk.

Det var planen, at Steen Lynge og Jeppe Kofod skulle have mødtes med Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg mandag eftermiddag. Men udvalget fik invitationen i sidste øjeblik, og derfor kunne medlemmerne af udvalget ikke nå at samles. Og så blev mødet aflyst.

LÆS OGSÅ Udvalg: Ingen havde fortalt os, at udenrigsministeren skulle komme på besøg

Den sene invitation har mødt stor kritik fra udvalgets formand, Aleqa Hammond (NQ), der kalder det respektløst - og naalakkersuisoq Steen Lynge kan da også godt forstå kritikken.

- Jeg har fuld forståelse for den kritik, jeg har mødt fra udvalget, set i det lys at udvalgsrejser normalt bliver planlagt tre måneder før. Her var det kort tid, men det var først til sidst, at vi fik sikret, at han kunne komme på grund af Covid-situationen, siger Steen Lynge.

Han fortæller også, at planerne om et møde med udvalget går helt tilbage til juni. Dengang var planen bare ikke konkret.

Udenrigsminister vil gerne mødes med udvalg

Efter kritikken fra Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedsudvalg arbejder Steen Lynge på at få sin danske kollega til Grønland endnu en gang.

- Vi har planer om at mødes med udvalget inden for en til to måneder, hvor udvalget kan bidrage med deres tanker i forhold til en Arktisk strategi, siger Steen Lynge. 

- Han (Jeppe Kofod, red.) skal forhåbentligt herop igen, fordi han ønsker det selv, og jeg vil gerne invitere ham. Det har vi drøftet, og det er muligt, men det skal selvfølgelig passe med hans egne planer for efteråret. Men vi arbejder hårdt på at få ham herop igen, siger Steen Lynge.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq: COVID-19-usikkerhed årsag til sen invitation

Og udenrigsministeren er ikke afvisende over for at komme på besøg endnu en gang.

- Jeg mødtes med dem (udvalget, red) sidste år i oktober til en udenrigspolitisk redegørelse, og det satte jeg meget stor pris på. Jeg har tænkt mig at mødes med dem igen, når lejligheden byder sig, siger Jeppe Kofod.

Hvor et eventuelt kommende møde skal placeres i kalenderen, vides endnu ikke.

Udenrigsministerens lange rejse har denne gang resulteret i et møde med naalakkersuisoq Steen Lynge og Departementet for Udenrigsanliggender, et besøg hos Arktisk Kommando, et besøg hos Grønlands Nationalmuseum og en vandretur i fjeldet.