Naalakkersuisoq: COVID-19-usikkerhed årsag til sen invitation

Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge, erkender sen invitation til udvalg, der skulle have mødtes med udenrigsministeren.
Der var usikkerhed om Jeppe Kofoeds besøg helt op til de sidste dage inden ankomsten, lyder det blandt andet fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge (D). Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Anders Dall
24. august 2020 19:40
Versionist Jaaku Lyberth

Det er vigtigt med fællesmøder mellem Danmark og Grønland om udenrigs- og sikkerhedspolitik. Det er noget som skal afholdes, når det er muligt. 

Sådan lyder det nu fra naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge, i en pressemeddelelse. Hans udmelding kommer i kølvandet på det planlagte møde mellem det Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg, Steen Lynge selv og den danske udenrigsminister Jeppe Kofod, som skulle have fundet sted i dag.

Men ifølge udvalgets formand Aleqa Hammond fik udvalget først besked om mødet i fredags, og med så kort varsel var det ikke muligt at samle alle medlemmer i Nuuk.

LÆS OGSÅ Udvalg: Ingen havde fortalt os, at udenrigsministeren skulle komme på besøg

Også fra partiet Inuit Ataqatigiits medlemmer af udvalget har der lydt kritik.

- Det er for os en stor ærgrelse, at Naalakkersuit ikke fik orienteret udvalget i tide og fik planlagt mødet i rette tid, har Mimi Karlsen, der er næstformand i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg og Sofia Geisler, som er menigt medlem af udvalget, udtalt i en pressemeddelse.

Sen invitation

Steen Lynge giver udtryk for, at han sammen med det Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg vil drøfte mulighederne for et snarligt fællesmøde i Nuuk mellem Naalakkersuisoq, Udenrigsministeren og udvalget.

-  Covid-19 situationen sætter meget snævre rammer for, hvornår en rejse kan endeligt bekræftes. Der var således en usikkerhed om besøgets afholdelse helt op til de sidste dage inden ankomsten. Af denne årsag var jeg desværre nødsaget til at fremsende invitationen sent, siger han i en pressemeddelelse fra selvstyret.

LÆS OGSÅ IA om udvalgs afbud til ministermøde: Ærgerligt og pinligt

Her fremgår det også, at han samtidig anerkender, at det er svært at få kalendere til at passe sammen. Han udtrykker desuden forståelse for, at Inatsisartuts udvalg planlægger aktiviteter i god tid, og at det er vigtigt at varsle et møde i god tid.