IA om udvalgs afbud til ministermøde: Ærgerligt og pinligt

Hvorfor har departementet ikke orienteret det Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg om ministerbesøg i tide, spørger Inuit Ataqatigiit.
Udenrigsminister Jeppe Kofod er i Nuuk på et kort besøg, der startede lørdag og slutter i morgen.  Foto © : Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
24. august 2020 16:50

Pinligt og ærgerligt. 

Sådan lyder dommen fra Inuit Ataqatigiit over, at Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg har meldt afbud til et møde med udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han er i Nuuk på et kort besøg, der startede lørdag og slutter i morgen. 

På programmet i dag var et møde med Inatsisartuts Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Udvalg – men udvalgets formand Aleqa Hammond (NQ) har meldt afbud. Udvalget har nemlig ikke tid til at mødes med udenrigsministeren. 

LÆS OGSÅ Udvalg: Ingen havde fortalt os, at udenrigsministeren skulle komme på besøg

- Udenrigsministeriet sendte en invitation til udvalget i ellevte time. Det vil jeg vurdere som respektløshed overfor udvalgets og Inatsisartuts arbejde, siger Aleqa Hammond til KNR.

Dybt beklageligt

Ifølge hende blev udvalget først orienteret om ministerens besøg fredag – det var et døgn før, Jeppe Kofod landede i Nuuk.

Og det er både ærgerligt og pinligt, mener Inuit Ataqatigiits medlemmer af udvalget:

- Det er for os en stor ærgrelse, at Naalakkersuit ikke fik orienteret udvalget i tide og fik planlagt mødet i rette tid, lyder det fra Mimi Karlsen, der er næstformand i Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg og Sofia Geisler, som er menigt medlem af udvalget. 

LÆS OGSÅ Minister vil inddrage Grønland i at lave ny Arktis-strategi

- Det er ikke andet end pinligt, at især Inatsisartut´s udvalg - men også det politiske system her i landet - bliver sat i dårligt lys i offentligheden. Det er dybt beklageligt, siger de. 

Ifølge IA-medlemmerne blev udvalget orienteret om ministerens besøg ”et par dage”, før Jeppe Kofod ankom til Nuuk.

Sofia Geisler og Mimi Karlsen siger også, at og da var flertallet af udvalgets medlemmer allerede optaget af andre møder uden for Nuuk – og derfor kunne de ikke mødes med ministeren.

Stadig ingen svar fra departementet

- Inuit Ataqatigiit har i flere omgange understreget vigtigheden af en udenrigs- og sikkerhedspolitik, som alle partier her i landet står bag. For alternativet vil være, at det er alle andre end Grønland, der styrer udviklingen inden for udenrigs- og sikkerhedspolitikken, og det kan vi ikke altid tage for givet vil være til gavn for Grønland, siger de i pressemeddelelsen.

- Departementet har kendt til udenrigsministerens besøg, og naalakkersuisoq for udenrigsanliggender må nu fortælle os, hvorfor udvalget først blev gjort bekendt med det et par dage før ankomsten, fortsætter de.

KNR har det meste af dagen forsøgt at få en kommentar fra Departementet for Udenrigsanliggender på kritikken – men det har endnu ikke været muligt.