Naalakkersuisoq: Også vores ansvar, at forældrene glemmer børnevacciner

Kun halvdelen af børnene i Region Sermersooq bliver vaccineret mod mæslinger. Nu lover den ansvarlige naalakkersuisoq handling.
Mimi Karlsen erkender, at der kan gøres mere for at hjælpe forældrene med at huske at få vaccineret deres børn. Hun vil nu undersøge, hvilke tiltag der kan laves. Foto © : Mads Malik Fuglsang Holm
03. oktober 2022 07:12

- Jeg synes, at det er et problem, at der er så mange børn, der ikke har fået deres vaccine.

Sådan siger naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen (IA), efter at KNR har afsløret, at en tredjedel af de grønlandske børn ikke bliver vaccineret mod mæslinger, som er yderst smitsom og potentielt dødelig sygdom.

LÆS OGSÅ En tredjedel af vores børn bliver ikke vaccineret

Naalakkersuisoq ligger sig dermed på linje med både landslægen, Henrik L. Hansen, og den ledende regionslæge i Sermersooq, Jesper Olesen, der begge har udtrykt bekymring over den lave vaccinationsdækning blandt børnene.

Verden giver Grønland baghjul

Børn der har fået tre vaccinestik mod polio:
  • Grønland 78 procent
  • Danmark 96 procent
  • Verden 80 procent


Sundhedsmyndighederne har en ambition om, at der er en vaccinedækning på 90 procent mod polio.


Børn der har fået to vaccinestik mod mæslinger:
  • Grønland 66 procent
  • Danmark 91 procent
  • Verden 71 procent 


Sundhedsmyndighederne har en ambition om, at der er en vaccinedækning på 95 procent mod mæslinger.

Kilde: Departementet for Sundhed og WHO.

- Når der er så mange, der ikke bliver vaccineret, kan der rent faktisk optræde en egentlig epidemi. Det vil sige, hvis der først kommer mæslinger ind i Grønland, så kan den sprede sig. Det er en meget alvorlig sag, lød det i sidste måned fra landslægen.

Det er altså ikke uden risiko, når en forældre glemmer at få vaccineret deres børn. Børnene bliver ikke bare sårbar overfor livstruende sygdomme, men det svækker også Grønlands modstandskraft mod alvorlige epidemier.

Derfor lover Mimi Karlsen nu handling:

- Jeg vil kontakte de forskellige instanser, så vi kan finde ud af, hvordan og hvorledes vi får fat i forældre, som har børn, der skal vaccineres. Det kommer til at tage tid, men det vil være en af mine førsteprioriteter, siger hun.

Bedre hjælp til de travle børnefamilier

Konkret lægger Mimi Karlsen op til, at man indfører tiltag, som hjælper forældrene med at få overblik over børnevaccinationsprogrammet.

- Det er sundhedsvæsenet ansvar, at det er nemt for forældrene at finde ud af, hvornår deres barn skal vaccineres. Det har været nemmere før, hvor man havde et skema for, hvornår ens barn skal vaccineres. Som forældre er det nemt. Jeg synes godt, at vi kan arbejde i den retning.

Forskning anbefaler, at man for eksempel sender en SMS eller ringer til forældrene, når det er tid til, at ens barn skal vaccineres. Er det en mulighed?

- Jo, det vil være rigtig godt, at man fik en SMS. Vi må i hvert fald finde ud af, hvordan vi gør. For det er vores interesse, at de fleste børn bliver vaccineret. Så vi må finde ud af, om det er med SMS, brev eller en anden måde, man kontakter forældrene og fortæller, at det er på tide, at man går ned og får vaccineret sit barn, siger Mimi Karlsen.

Foto © : Pauli Wille

Der er stor forskel på den regionale vaccinationsdækning. På billedet ses Aasiaat Regionssygehus, som ligger i Region Disko. Her finder man landets højeste dækningsgrad på 90,95 procent, mens Region Sermersooq ligger i bund med en vaccinationsdækning på 76,38 procent.

Foto: Pauli Wille.

Forældre har også et ansvar

Selvom der er flere årsager til, at forældre ikke får vaccineret deres børn, så er det ikke den gængse opfattelse i sundhedsvæsenet, at der er en stor vaccineskepsis i Grønland. 

Børnevaccinationsprogrammet

Sygdomme som er omfattet af vaccinationsprogrammet:
• Tuberkulose
• Hepatitis B (smitsom leverbetændelse type B)
• Difteri 
• Tetanus (stivkrampe)
• Kighoste
• Polio (børnelammelse)
• Meningitis 
• Mæslinger
• Fåresyge
• Røde hunde
• Livmoderhalskræft (kun piger)

Kilde: Departementet for Sundhed.

Ifølge Jesper Olesen, der er ledende regionslæge i region Sermersooq, så er glemsomhed nemlig den typiske forklaring på, hvorfor et barn ikke bliver vaccineret:

- Jeg møder ingen skepsis fra forældrene i forhold til vaccinerne. Jeg tror, at det er ren forglemmelse, der gør, at forældrene ikke få vaccineret deres børn, siger han.

LÆS OGSÅ Regionslæge om børnevacciner: Forældrene må tage et større ansvar

Ser man nærmere på vaccinationstallene, er der noget, som indikerer, at Jesper Olesen har ret. Det viser sig nemlig, at næsten 98 procent af alle børn bliver vaccineret med den såkaldte BCG-vaccine – en vaccine man får ved fødslen. Til sammenligning får kun halvdelen af børnene i Region Sermersooq deres andet stik med MFR-vaccinen, som gives til børn i fireårsalderen.

Det tyder altså på, at flere børn bliver vaccineret, når de i forvejen er i berøring med sundhedsvæsenet, mens flere falder fra, som tiden går.

Tidligere tiltag bliver ikke brugt

Den lave vaccinedækning i Region Sermersooq fik i 2017 myndighederne til at indføre en såkaldt drop-in ordning på Dronning Ingrids Hospital, som skulle gøre det nemmere for forældrene at få vaccineret deres børn.

Tilbage i 2017 var det nemlig kun halvdelen af børnene i regionen, som var vaccineret mod mæslinger, altså børn der havde fået to stik med MFR-vaccinen. Her fem år efter er det tal uændret.

LÆS OGSÅ Sundhedscenter vil undgå farlig sygdom

Så selvom man mandag til fredag mellem klokken 14.30-15.00 kan komme uanmeldt forbi Sana og få vaccineret sit barn, tyder tallene på, at det ikke er et tilbud, som forældrene benytter.

Sammenligner man vaccinationsdækningen i Grønland med andre steder i verden, så ligger vi herhjemme i den tunge ende.

Ifølge tal fra WHO er mere end 80 procent af de yngste børn i verden vaccineret mod polio. Når det gælder mæslinger, er tallet på 71 procent.

I Grønland ligger vaccinationsdækningen under det globale gennemsnit, hvilket tydeliggør at der skal gøres noget, hvis flere skal vaccineres.