Regionslæge om børnevacciner: Forældrene må tage et større ansvar

Op mod en tredjedel af de grønlandske børn falder ud af vaccinationsprogrammet. Sundhedsvæsenet erkender problemet, men mener allerede, at de gør nok for at hjælpe.
- Vi kunne godt få vaccineret næsten alle børn, hvis vi var ude i institutionerne hver dag, men hvor skal vi tage de ressourcer fra? I sidste ende er det forældres ansvar, siger ledende regionslæge i Sermersooq, Jesper Olesen. Foto © : KNR
22. september 2022 07:11

Det er ikke uden risiko, når en forældre glemmer at få vaccineret deres børn. Børnene bliver sårbar overfor livstruende sygdomme, men det svækker også Grønlands samlede forsvar mod udbrud af alvorlige epidemier.

LÆS OGSÅ En tredjedel af vores børn bliver ikke vaccineret

Derfor opfordrede landslæge Henrik L. Hansen i sidste uge forældre til at lade deres børn vaccinere, og han får nu opbakning af ledende regionslæge i region Sermersooq, Jesper Olesen, der allerede står klar med et tilbud til de travle forældre i Nuuk:

- Vi har en drop-in ordning, hvor man uanmeldt kan komme ned på Sana mandag til fredag mellem klokken 14.30-15.00 og få vaccineret sit barn. Så er det forældres ansvar at komme, siger Jesper Olesen.

Børnevaccinationsprogrammet er et frivilligt offentlig tilbud, som tilbydes alle børn. Programmet starter når barnet er nyfødt og forsætter indtil 12-årsalderen. Gennem årene bliver man vaccineret mod en række af de mest alvorlige sygdomme, som kan udgøre en risiko for barnet og samfundet.

Møder ingen vaccineskepsis

Tilbuddet om gratis drop-in vaccination har eksisteret i flere år, men den lave vaccinationsdækning blandt børn i Grønland viser, at der ikke er nok forældre, der benytter tilbuddet.

Børnevaccinationsprogrammet
Sygdomme som er omfattet af vaccinationsprogrammet:
• Tuberkulose
• Hepatitis B (smitsom leverbetændelse type B)
• Difteri 
• Tetanus (stivkrampe)
• Kighoste
• Polio (børnelammelse)
• Meningitis 
• Mæslinger
• Fåresyge
• Røde hunde
• Livmoderhalskræft (kun piger) 

Kilde: De grønlandske sundhedsmyndigheder.

Ifølge Jesper Olesen gør man allerede meget for at minde forældrene om de forskellige vaccinationstilbud. Allerede når barnet er nyfødt, får forældrene pjecer og information om vaccinationsprogrammet, og sundhedsplejersken gør også en indsats for at påminde forældrene om ordningen løbende.

LÆS OGSÅ Sundhedscenter vil undgå farlig sygdom

Jesper Olesen kan dog godt forstå, at forældrene kan glemme at få vaccineret deres børn, da der er mange ting, som småbørnsforældre skal forholde sig til:

- Jeg møder ingen skepsis fra forældrene i forhold til vaccinerne. Jeg tror, at det er ren forglemmelse, der gør, at forældrene ikke få vaccineret deres børn.

Han vil dog gerne have at tallet op:

- Selvfølgeligt er det for lavt, og det er vigtigt, at flere bliver vaccineret, siger han.

Det har en pris at vaccinere flere børn

Hvis det er forældres glemsomhed, der er den primære forklaring på, hvorfor forældrene ikke får vaccineret deres børn, er det oplagt at spørge, om ikke sundhedsmyndighederne skal gøre mere at hjælpe forældrene.

Til det svarer Jesper Olesen:

Verden giver Grønland baghjul

Børn der har fået tre vaccinestik mod polio:
  • Grønland 78 procent
  • Danmark 96 procent
  • Verden 80 procent 

Børn der har fået to vaccinestik mod mæslinger:
  • Grønland 66 procent
  • Danmark 91 procent
  • Verden 71 procent 

- Vi kunne godt få vaccineret næsten alle børn, hvis vi var ude i institutionerne hver dag, men hvor skal vi tage de ressourcer fra? Jeg har ikke hørt nogen sige, at vi skal prioritere vaccinationen af børn højere, end vi allerede gør, og i sidste ende er det forældres ansvar, siger han.

Sammenligner man vaccinationsdækningen i Grønland med andre steder i verden, så ligger vi herhjemme i den tunge ende.

Ifølge tal fra WHO er mere end 80 procent af de yngste børn i verden er vaccineret mod polio. Når det gælder mæslinger, er tallet på 71 procent.

I Grønland ligger vaccinationsdækningen under det globale gennemsnit, hvilket tydeliggør, at der skal gøres noget, hvis flere skal vaccineres.

KNR har forsøgt at få en kommentar på den lave vaccinationsdækning fra naalakkersuisoq for sundhed, Mimi Karlsen (IA), men hun er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.