Sundhedscenter vil undgå farlig sygdom

Mæslinge er en meget smitsom sygdom, der kan være livstruende, men kun cirka halvdelen af børnene i Nuuk bliver vaccineret. Derfor prøver Dronning Ingrids Sundhedscenter nu at gøre noget ved sagen og få flere vaccineret.
Lægeklinikken i Nuuk vil holde åbent lørdag 4. februar, så forældre kan komme og få deres børn vaccineret uden at have bestille tid først. Foto © : Jonas Løvschall-Wedel
Skrevet af Aviâja Kilime
03. februar 2017 18:30

Læger frygter følgerne af en mæslingeepidemi her i landet. Ifølge en ny undersøgelse er det nemlig kun cirka halvdelen af spædbørn i Nuuk der er blevet vaccineret imod sygdommen.

Selvom barnet skriger af smerte, når det vaccineres, så kan det ende med, at det lille stik redder barnets liv senere hen.

- Jeg ønsker at beskytte barnet mod smitte i fremtiden, derfor er vaccinationen vigtigt for mig, fortæller Makkak Johansen mor til to.

Men kun cirka halvdelen af børnene i Nuuk vaccineres mod mæslinger.

Mindst 95 procent skal være vaccineret

 - Vi er overbevidste om, at det er ren forglemmelse fra forældrenes side af. Vi er sikre på, at de fleste rigtig gerne vil gøre det godt for deres børn. Og det betyder også, at man får dem vaccineret, siger ledende regionslæge Jesper Olesen til KNR.

Hvis en mæslingeepidemi skal undgås, bør mindst 95 % af befolkningen været vaccineret. Derfor er lægen bange for en mæslingeepidemi kan bryde ud, når halvdelen af spædbørnene ikke er vaccinerede.

 - Vi frygter, at man så kan få en lille mæslingeepidemi her i Nuuk. Mæslinger er ikke udryddet i verden endnu, og det skyldes primært at vaccinationsdækningen ikke er høj nok. Så hvert år bliver der set mæslingetilfælde i Asien, men også i Europa og i Danmark, forklarer Michael Lynge Pedersen, læge på Dronning Ingrids Sundhedscenter i Nuuk.

Mæslinger kan være livstruende

Mæslinger er en smitsom virus. Og sygdommen anses som én af de farligste børnesygdomme, der eksisterer. Forløbet af mæslinger kan ifølge Statens Serum Institut variere fra et relativt mildt forløb med udslæt og feber til alvorlig sygdom med betændelse i hjernehinderne. I de alvorligste tilfælde er mæslinger livstruende.

En pjece til nybagte forældre med en anbefaling om, at de nyfødte bør vaccineres, blev afskaffet i 2015. Man tror dog ikke, at afskaffelsen af pjecen har betydet, at børnene vaccination er blevet mangelfuld, men alligevel:

- Vi vil meget gerne, at når vi har vaccineret, og vi har registreret vaccinen på den dato, den er givet, at forældrene efterfølgende får en kopi med derfra. Altså at det bliver børnenes vaccinationsbog, forklarer Jesper Olesen

Huskebog vil gavne

Sådan en huskebog vil helt klart gavne, mener Makkak Johansen:

- Når nogen husker mig på det, så bestiller jeg altid tid med det samme. Men jeg har fuldstændig glemt den ældste og har derfor bestilt en vaccination til barnet, siger hun.

Lægeklinikken i Nuuk vil holde åbent lørdag 4. februar, så forældre kan komme og få deres børn vaccineret uden at have bestille tid først.

LÆS OGSÅ Læger frygter mæslinge-epidemi