Naalakkersuisoq lover at fjerne blokade i spiralsag

Den grønlandske sundhedsledelse har afvist at udlevere materiale til arbejdsgruppen, som skal undersøge spiralsagen.
Naalakkersuisoq for ligestilling, Naaja Nathanielsen, er fortrøstningsfuld i forhold til udfordringerne med udredningen af spiralsagen. Foto © : Johansinnguaq Olsen/ KNR
Skrevet af Kim Hinrichsen
25. juli 2024 15:24

Det er forfærdeligt, hvis formalia skal stå i vejen for arbejdet med udredningen af spiralsagen.

Det mener naalakkersuisoq for ligestilling, Naaja Nathanielsen (IA).

- Landets befolkning, naalakkersuisut og administrationen er alle berørte af denne her sag. Vi har jo kun et ønske om at få den udredt og få alle fakta på bordet, siger hun og fortsætter: 

- De senere år har selvstyret jo afsat betydelige ressourcer til at få rykket sagen frem. Vi er i samme båd som forskergruppen, understreger hun.  

Hun er tovholder på udredningen, og i starten af denne uge fik offentligheden gennem en såkaldt midtvejsrapport et indblik i, hvordan arbejdet indtil videre er forløbet.

Her blev der redegjort for, hvordan man gennem interviews, arkiver og indberetninger forsøger at få danne sig et overblik over den omfattende sag.

Men der var en overraskelse. For landets sundhedsledelse har, ifølge arbejdsgruppen bag udredningen, spændt ben for forskernes arbejde ved at afvise en ansøgning om udlevering af relevant materiale. Det sker af hensyn til borgeres privatliv og personoplysninger i patientjournaler. 

Noget der som minimum vil forsinke udredningen og i værste fald resultere i, at den ikke kan leve op til de krav, der er blevet stillet af den grønlandske og den danske regering.

Og det må bare ikke ske, siger Naaja Nathanielsen:

- Jeg forstår godt, at denne her sag skaber følelser og frustrationer. For det er en forfærdelig sag. Det er i alles interesse, at vi får den afdækket. Så det er der fuld opbakning til den herfra. 

Hvad er spiralsagen?

  • DR-podcasten "Spiralkampagnen" afdækker, hvordan tusindvis af piger og kvinder i Grønland fik opsat spiral fra 1966 til 1975 som led i danske myndigheders strategi om at reducere den grønlandske befolkningsvækst.
  • Ifølge DR blev der opsat 4500 spiraler fra 1966 til 1970.
  • På daværende tidspunkt var der 9000 fertile kvinder i Grønland.
  • Flere kvinder fortæller, at spiralerne var påtvunget, og at de oplevede det som et overgreb.
  • Naalakkersuisut og den danske regering blev i september 2022 enige om at igangsætte en udredning af spiralsagen. Udredningen skal afdække den historiske kontekst for svangerskabsforebyggelsespraksis i Grønland fra 1960 til 1991, herunder spiralsagen. Grønland hjemtog sundhedsområdet i 1992.
  • Udredningen forventes at være klar i maj 2025.
  • I oktober 2023 allierede 67 kvinder fra spiralsagen sig med advokat Mads Pramming fra Ehmer Pramming Advokater og krævede en undskyldning og erstatning fra den danske stat.
  • I marts 2024 er antallet af kvinder, der kræver erstatning, nu vokset til 143 kvinder, der hver kræver 300.000 kr. i erstatning.
  • Kvinderne stævner nu den danske stat, da staten ifølge Mads Pramming først vil tage stilling til erstatningskravet efter, at den igangværende udredning er færdig.

Sagsbehandling må ikke stå i vejen

Indtil videre består udredningen af beretninger fra 352 berørte kvinder og fra syv relevante fagpersoner.

Størstedelen er sket mundtligt, men der er også blevet bidraget med en del skriftlige beretninger fra Landslægeembedet.

Kvinder fra stort set hele landet - og også Danmark - har fortalt om deres oplevelser i perioden fra 1962 til 1991. De er alt fra 50 til 89 år gamle.

Og især på grund af at så mange kvinder har valgt at dele noget så personligt - og i mange tilfælde traumatisk - er det ekstra vigtigt, at formalia ikke spænder ben for formålet.

Og at det sker hurtigt, så alle kvinderne kan nå at få et svar, siger Naaja Nathanielsen:

- Tid er helt klart en faktor. Vi vil rigtigt gerne bistå dem med at skaffe al den data, så længe det ikke krænker andre rettigheder, siger hun og fortsætter:

- Vi tror også godt, vi kan komme i mål med at levere de ting, som forskergruppen efterspørger. Vi er fuldstændigt klar over, at det haster. 

Lover løsning

Indtil videre har det ikke været muligt for KNR at få en kommentar fra sundhedsledelsen, der afviste ansøgningen fra arbejdsgruppen.

Det har heller ikke været muligt at få et interview med forskerholdet. Og Agathe Fontain, der er naalakkersuisoq for sundhed (IA), ønsker heller ikke at stille op til interview. Hun henviser i stedet til Naaja Nathanielsen. 

Samtidig har Departementet for Sundhed udsendt en pressemeddelelse i dag, hvor de skriver:

"Udfordringen består konkret i, at sundhedsvæsenet ikke på lovlig vis kan imødekomme ønsket om ubegrænset adgang til alle borgeres patientjournaler med henblik på en gennemgang. I praksis vil det betyde, at der gives adgang til meget personlige oplysninger om enhver borger født før 1992 uden borgernes samtykke."

Men Naaja Nathanielsen lover, at hun som tovholder på udredningen vil gøre alt for, at der kommer en løsning, så vi kan få svar på nogle af de mange spørgsmål i spiralsagen. Og hun tror også på, at den nok skal findes: 

- Jeg er fortrøstningsfuld. Jeg har talt med administrationen, der siger, at de er parate til at finde en løsning. De har modeller klar og er klar på dialogen. Så det har jeg alle mulige forhåbninger til, siger hun.