Naalakkersuisoq for kultur vil være med til at styrke den grønlandske filmverden 

Naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen ønsker at skabe bedre muligheder for filmbranchen i Grønland.
Filmbranchen skal styrkes, lyder det fra naalakkersuisoq for kultur, Peter Olsen (IA).
05. april 2022 11:05

Der er godt nyt for den grønlandske filmbranche. Snart kan grønlandske filmfolk søge støtte til dokumentarprojekter gennem NORDDOK II-puljen. Og det vækker glæde hos naalakkersuisoq for kultur Peter Olsen.

- Vi er meget glad for den økonomiske støtte, og det er på sin plads, at der er støtte, siger han.

Folketinget afsatte sidste år godt 27 millioner kroner fra den danske finanslov til dokumentarproduktion om Rigsfællesskabet. Det skete gennem NORDDOK II-puljen. 

LÆS OGSÅ Godt nyt til grønlandske filmskabere: Snart kan man søge støtte til dokumentarer

Både grønlandske, færøske og danske filmfolk kan allerede fra den 3. maj i år søge om støtte frem til udgangen af 2024.

Et filminstitut i Grønland

I den senere tid er det blevet kritiseret fra blandt andet formand for Film.gl Klaus Georg Hansen, at dokumentarer om Grønland ofte bliver lavet af udefrakommende.

Filmbranchen herhjemme har i længere tid ønsket bedre muligheder for den grønlandske filmbranche og et filminstitut i Grønland.

Peter Olsen er enig i Film.gl’s kritik af, at det ikke kun bør være udlændige, der laver dokumentarer om Grønland:

- Vi håber, at vi i den nærmeste fremtid kan begynde at realisere grønlandske filmfolks ønsker ikke mindst i samarbejde med dokumentarister og deres organisation Film.gl, siger han.

LÆS OGSÅ Filmproducer savner arktiske stemmer: Filmfestival mangler dokumentarer fra Grønland

Naalakkersuisoq for kultur forstår godt ønsket om et filminstitut her i landet og har ambition om, at der gennem den kommende finanslov afsættes penge af til filmbranchen:

-Vi skal lige tage de første skridt hen mod etableringen af et filminstitut og derefter se, hvor meget vi vil kunne opnå, siger han.

Peter Olsen oplyser, at det også er muligt at søge fondsmidler til film i Grønland gennem Kunstfonden, der blev etableret sidste år og er åben for ansøgninger. Fonden finansieres gennem finansloven, men kan også finansieres af virksomheder og andre fonde. 

-Jeg håber, at etableringen af fonden vil betyde, at der kommer flere midler til disse forskellige formål, siger Peter Olsen.