Godt nyt til grønlandske filmskabere: Snart kan man søge støtte til dokumentarer

Hvis man har en drøm om at lave dokumentarfilm i Grønland, er der godt nyt. Snart er det muligt at søge NORDDOK II-puljen, der har til formål at udbrede viden om Rigsfællesskabet.
Gennem Norddok I blev der i 2020 og 2021 givet projektstøtte til seks film, hvoraf tre også har modtaget produktionsstøtte. En af de tre er "Siunissaq – Det sidste menneske" instrueret af Ivalo Frank. Foto © : Ivalo Frank
29. marts 2022 12:52

De senere år har flere dokumentarfilm om Grønland trukket fyldte biografsale og skabt debat. Senest med hele fire dokumentarer på filmfestivalen CPH:DOX. Og nu er der godt nyt til grønlændere med en vision om at skabe dokumentarer.

Fra den 3. maj er der første ansøgningsfrist til at søge fondsmidler, hvis man går med en drøm om at lave en dokumentarfilm i Rigsfællesskabet. I den danske finanslov for 2021 blev der nemlig afsat 27,1 millioner kroner til NORDDOK II, som har til formål at udbrede kendskabet til Rigsfællesskabet ved at uddele støttemidler til dokumentarerprojekter.

LÆS OGSÅ Filmproducer savner arktiske stemmer: Filmfestival mangler dokumentarer fra Grønland

Puljen er en forlængelse af NORDDOK I, der i 2019 havde 10 millioner kroner at gøre godt for til film og tv-produktioner om Rigsfællesskabet.

Og det er en stor og tiltrængt hjælp til filmbranchen i Grønland, siger formand for Film.gl Klaus Georg Hansen.

- Filmbranchen i Grønland er rigtig glade for, at der er de her midler på den danske finanslov. Det er en rigtig fin håndsrækning til den produktion, som man gerne vil køre her i Grønland, fortæller han.

Bedre rammer for den grønlandske filmbranche

De senere år er det blevet debatteret, at dokumentarer om Grønland ofte er lavet fra et dansk perspektiv med et dansk publikum for øje. Det er en kritik, som Klaus Georg Hansen kan nikke genkendende til. Han håber, at NORDDOK II kan være med til at ændre billedet.

- Gennem de seneste mange årtier, har det været Danmark, der har defineret historierne om Grønland. Man er i Grønland blevet mere opmærksom på, at Danmark lægger en vinkel, som vi ikke nødvendigvis synes er den rigtige vinkel, siger Klaus Georg Hansen.

LÆS OGSÅ Filmpremiere: Coster-Waldau kæmper for sit liv i Grønlands ødemark

Samtidig håber formanden for Film.gl, at NORDDOK-puljen, der løber frem til 2024, vil resultere i nogle mere permanente rammer for filmbranchen i Grønland - som et filminstitut. Klaus Georg Hansen siger:

- Når midlerne fra den danske finanslov slipper op, er der ingen midler fra Grønland, der kan tage over, som det ser ud nu. Derfor er der ikke noget varigt, med mindre at de grønlandske politikere vågner op og ser det her som en fantastisk mulighed for at skabe nogle permanente rammer for den grønlandske filmbranche.

I 2019 fik seks projekter, tre fra Grønland og tre fra Færøerne støtte gennem NORDDOK I-puljen. En af dokumentarerne "Siunissaq - The Last Human" har netop haft premiere på filmfestivalen CPH:DOX.